Potraviny pro kojence a malé děti, které se prodávají v Evropské unii, nebudou smět obsahovat sladidla a barviva. Takové přísady se do potravin přidávají, aby jídlo mělo lepší kvalitu i chuťové vlastnosti. Prodlužují například jeho trvanlivost, zvýrazňují jeho barvu, regulují kyselost nebo dodávají na sladkosti.
Vědecké poznatky ale ukazují, že některé látky přidávané do potravin mohou mít špatný vliv na děti. Patří mezi ně barviva E 110, E 104, E 122, E 129, E
"Umělých" přísad se využívá stále více
Přídatné látky se v potravinářském průmyslu používají ve stále vyšší míře, nicméně například pro enzymy doposud "sedmadvacítka" neměla žádná společná pravidla a v případě jiných přísad byla pravidla již zastaralá. Enzymy se využívají při pečení, výrobě sýra nebo piva.Nyní mají výrobci potravin "k ruce" asi 300 přídatných látek a 2600 příchutí. Kromě nových látek, které by chtěli producenti používat, budou muset povolovacím procesem projít i již existující látky. Pokud nebudou splňovat požadovaná kritéria, budou vyškrtnuty ze seznamu povolených látek a do potravin se nebudou smět přidávat.
Nová pravidla pro přídatné látky v potravinách by měla začít platit ještě letos.