Japonská burzaAkcie na tokijské burze ve čtvrtek výrazně oslabily a smazaly veškeré zisky z předchozího dne. Investoři se kvůli vysokému kurzu jenu zbavovali především akcií firem, které se spoléhají na vývoz, v poklesu trhu se ale obecně odrážely také obavy z ekonomických problémů.

Index Nikkei 225 klesl o 6,53 procenta (622,10 bodu) na hodnotu 8899,14 bodu. Zaznamenal tak nejhlubší propad za poslední dva týdny. Širší index Topix si odepsal šest procent na 909,30 bodu.

Čtěte také

Vysoké ztráty měly především akcie automobilek. Například Toyota Motor klesla o více než deset procent, hlavně kvůli nervozitě investorů z toho, jak budou vypadat její hospodářské výsledky. Ty firma oznámila po skončení obchodování. Akcie Isuzu Motors klesly o více než 20 procent v reakci na snížení výhledu a zhoršení doporučení od makléřů.

"Není pochyb o tom, že data o vývoji ekonomiky nevypadají dobře po celém světě. Investoři si více všímají základních faktorů každé ekonomiky, když se teď devizový trh po výrazném říjnovém kolísání začíná zklidňovat," řekl šéf obchodování ve společnosti Nomura Trust Bank Hideki Amikura.