Vláda dnes schválila Národní plán zavedení eura v ČR, který zatím nestanovuje termín přijetí jednotné evropské měny. Předpokládá se ovšem, že by ČR mohla vstoupit do eurozóny v roce 2012.

topolanek_detail_zamyslen_172x107.jpgVláda podle premiéra Mirka Topolánka počítá s vyhlášením data pro přijetí eura až po schválení reformy veřejných financí. "Bez přijetí reforem je diskuse bezpředmětná," řekl na tiskové konferenci Topolánek.

Premiér upozornil na to, že centrální banka by měla do konce června připravit analýzu přijetí eura. Připomněl také, že bude nutné pečlivě sledovat vývoj cen ve Slovinsku a kurzu měny na Slovensku. Slovinsko přijalo euro k 1. lednu 2007, Slovensko je v systému směnných kurzů ERM II, který slouží jako ukazatel připravenosti země na přijetí eura.

Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Nejdříve musí ovšem snížit schodek veřejných financí. Proto současná vláda připravila balík reforem, které by měly veřejné finance ozdravit. Sněmovna by o nich měla začít jednat v červnu. Kabinet rovněž rozhodl, že ČR nebude v roce 2007 usilovat o vstup do kurzového mechanismu ERM II, čímž bylo vzhledem k podmínce setrvat v tomto mechanismu směnných kurzů minimálně dva roky de facto rozhodnuto o odložení zavedení eura v ČR za rok 2010.

Národní plán je základním rámcem pro praktické přípravy na zavedení eura a představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny eurozóny připravit. Řeší například problematiku duálního označování cen a duálního oběhu koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura.

Koruna ještě dva týdny po přijetí eura

Plán mimo jiné stanovuje, že korunovými bankovkami a mincemi bude možné platit ještě dva týdny po přijetí eura v Česku. Podle národního plánu budou mít obchodníci povinnost uvádět ceny v korunách i eurech už pět měsíců před zavedením společné evropské měny a celý rok poté. Toto opatření má bránit neopodstatněnému zvyšování cen. Plán předpokládá i další opatření v boji proti inflaci včetně dohod mezi státem a sdruženími maloobchodníků.

Lidé si budou moci vyměnit korunové bankovky a mince v komerčních bankách ještě během šesti měsíců po startu eura. Česká národní banka pak bude přijímat korunové mince dalších pět let. Doba na výměnu bankovek zatím nebyla stanovena. Česká republika původně plánovala, že přijme euro v roce 2010. Brání jí v tom však vysoký deficit veřejných financí.