Na konci minulého týdne požádal jeden z největší britských poskytovatelů hypoték, Northern Rock, o pomoc Bank of England kvůli akutnímu nedostatku finančních prostředků. Ta žádosti vyhověla. Před pobočkami banky stály stovky klientů a vybíraly své vklady. Odhaduje se, že klienti od pátku vybrali asi dvě miliardy liber. Uvádí to agentura Reuters.

Vláda garantuje všechny vklady

Britský ministr financí Alistair Darling řekl, že pokud to bude nezbytné, vláda a Bank of England budou během současné nestability garantovat všechny vklady v Northern Rock. Jeho prohlášení přichází po třech dnech, kdy tisíce Britů vybíraly z banky své úspory. Británie v posledních dnech zažívala nejhorší run na banku poslední doby.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová vysvětluje, proč krize jednoho druhu amerických hypoték vyvolala takové potíže: "V dnešní době jsou finanční trhy natolik globálně provázané, že na finančním trhu neexistují vůbec hranice. Problémy už mají navíc i australské fondy. A budou přibývat zřejmě i další země, další instituce."

Podle Šichtařové už je v dnešní době celkem jedno, kam člověk investuje. "Důvodem je to, že třeba i česká banka, nebo spíše fond, může mít klidně 80 procent svých aktiv umístěno v USA. Navíc například zejména u investičních, u nás třeba spíše podílových fondů platí, že jsou zaměřené vždy na jiný region. A některé fondy se zaměřují jen na Ameriku a dolarová aktiva," vysvětlila Šichtařová.

Podle ní ale největší problémy přicházejí poté, co se lidi začnou obávat o své úspory. "Problémy, které jsou prvotně způsobeny tím, že má banka ztrátu, že investovala někam špatně, že má nějaká aktiva, je banka většinou velice úspěšně schopná přestát. Co je ale největším problémem, je ta následná panika lidí, jejich výběry a podobně. Bez zneklidněné veřejnosti a hromadného vybírání peněz lidí by tedy banka většinou problém ustát mohla. Ale zpanikařená veřejnost může mnohdy položit nejen banku, ale potenciálně i celý bankovní systém v celé zemi," upozornila Šichtařová.

Akcie umazaly část svých ztrát

Akcie Northern Rock v minulých dnech ztratily více než polovinu své hodnoty. V úterý ráno posílily o 10 procent. Podle Reuters jsou fronty po prohlášení ministra v úterý kratší než v předchozích dnech. Podle ředitele Northern Rock, Adama Applegartha, jsou veškeré vklady plně zajištěny Bank of England.

Bývalý ministr financí za Konzervativce, Norman Lamont, řekl pro BBC, že "nakonec bude Northern Rock prodána, vkladatelé zachráněni, ale management a akcionáři na to doplatí."

Northern Rock je další evropskou obětí otřesů finančních trhů způsobených  po dočasném uzavření některých fondů francouzské banky BNP Paribas a problémech polostátní IKB Bank. Přestože Northern Rock do amerických rizikových hypoték neinvestovala, krize způsobená právě těmito hypotékami ji zasáhla. Podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus si banka asi tři čtvrtiny potřebných finančních prostředků půjčovala od ostatních bank. A na to právě doplatila v situaci, kdy se banky navzájem nedůvěřují.

Zájem státu

Pokud nastanou bance podobné potíže, může i takto závažnou situaci ustát. "V případě velké banky je většinou v zájmu státu, aby ta banka nepadla. Pád velké banky by totiž mohl odstartovat dopady na ostatní banky, platební neschopnosti podniků, to se poté může šířit celou ekonomikou a může to nastartovat recesi. I proto se ne nadarmo říká, že některé banky jsou příliš velké na to, aby padly," řekla Šichtařová s tím, že nyní záleží také na míře ochoty britské vlády "zda tu banku bude chtít zachránit".

Htlapatka předpokládá, že banku koupí jiná, kapitálově silnější finanční instituce. "První na seznamu uchazečů, o nichž se spekuluje, jsou britské banky jako HSBC a Barclays," uvedl Hatlapatka.