Soud v Německu vyměřil strojírenské skupině Siemens pokutu 201 milionů eur (asi 5,5 miliardy Kč) za údajné podplácení. Toho se podle soudu dopustili někteří zaměstnanci ve snaze zajistit podniku zakázky. Vysokou pokutou tak končí jedno z několika vyšetřování, v jehož rámci jde také o daňové nesrovnalosti.

Průmyslový konglomerát se kromě toho vyrovnal se správcem daně, který zpochybnil platbu 450 milionů eur. Tu Siemens označil za odečitatelnou položku, ukázalo se však, že tyto peníze měly být zaúčtovány jinak a řádně zdaněny. Siemens proto musel dodatečně zaplatit daň 179 milionů eur.

Z částky 179 milionů eur už Siemens 168 milionů zaúčtoval do finančních výkazů za rok 2006.

Dál nicméně pokračuje vyšetřování, které nezávisle na německé prokuratuře vedou americké úřady. Nezávislé vyšetřování ve Spojených státech vede tamní advokátní kancelář Debevoise & Plimpton. I v tomto případě jde o podezření z korupce.

Siemens AG je světově největší konglomerátní společnost. Akcie Siemensu se obchodují na Frankfurtské burze a od 12. března 2001 také na Newyorské burze. Celosvětově Siemens a jeho dceřiné společnosti zaměstnává 472 000 lidí ve 190 zemích a zaznamenal tržby za 75.4 miliard euro (96.6 miliard dolarů) za fiskální rok 2005.