Britské odbory působící v Královské poště oznámily, že budou stávkovat i příští týden. Reagovaly tak na rozpad jednání s vedením firmy o platech, penzích a pracovních podmínkách, které se konalo v posledních osmi dnech. Obě strany se z rozpadu obviňují navzájem.

Zaměstnanci pošt stávkují už od minulého týdne. I když stávka není oficiálně nepřetržitá, ve velkých částech Británie nedostali lidé či firmy poštu déle než týden, protože během několika pracovních dnů mezi stávkami se nepodařilo ji distribuovat.

V Británii se například řidičské průkazy nebo pasy posílají poštou a podle příslušných úřadů je stávkou postiženo kolem 120.000 řidičských průkazů, které jsou na cestě k držitelům. V Británii se také běžně platí zasláním šeků, takže zejména malí a střední podnikatelé mohou mít problémy. Rozesílat objednané zboží nemohou zásilkové a internetové obchody, pokud používají Královskou poštu, která ovšem už nemá v Británii monopol, takže nynější stávka podle analytiků poskytne možná rozhodující impulz podnikům, aby přešly ke konkurenci.

Podle analýz už stála stávka Královskou poštu kolem 260 milionů liber a další ztráty se začnou přičítat s tím, jak bude postupně ztrácet zákazníky. Malým a středním podnikům se podle některých odhadů v důsledku stávky zvýšily výdaje o pět milionů liber denně.

Pokud se nepodaří dospět k dohodě, vyhlásily odbory na celý příští týden sérii jednodenních stávek v různých zejména třídících a distribučních centrech. V pondělí by to mělo být ve všech 83 třídících střediscích a na šesti letištích, v úterý na všech 15.000 doručovacích střediscích a ve 13 regionálních třídících střediscích. Série by měla skončit ve čtvrtek, kdy by se měla zastavit práce například v hlavní třídírně mezinárodních zásilek na letišti Heathrow.