Dva dny trvající stávka zaměstnanců britské Královské pošty skončila a tisíce poštovních zaměstnanců se ve středu vrátily do práce. Čekaly je obrovské hromady nedoručené pošty a vyhlídka na možné další protestní akce.

Odboroví předáci už oznámili, že rozhovory s vedením Královské pošty nevedly k řešení dlouhodobých sporů okolo platů a nevyhovujících pracovních podmínek. Přerušení práce asi 130.000 poštovních odborářů způsobilo v zemi kolaps poštovního systému. Další vlna jednodenních stávek má začít už příští pondělí.

Na poštách se prý nahromadilo 200 milionů nedoručených zásilek

Podle britských médií se na poštovních úřadech nahromadilo okolo 200 milionů nedoručených zásilek, Královská pošta ale podobné číslo nepotvrdila. Její mluvčí jen slíbil, že doručování bude ihned obnoveno.

Zaměstnanci pošt stávkovali už od minulého týdne. I když stávka není oficiálně nepřetržitá, ve velkých částech Británie nedostali lidé či firmy poštu déle než týden, protože během několika pracovních dnů mezi stávkami se nepodařilo ji distribuovat.

Vláda odboráře od stávky odrazuje a vyzývá je k dalšímu jednání

Vláda vyzvala odbory, aby od dalšího stávkování upustily a vrátily se k jednacímu stolu. "Pro tuto akci není žádné opodstatnění. Měli by to odvolat," prohlásil v televizi ministr pro podnikání a reformy John Hutton.
Ředitel Královské pošty Adam Crozier tvrdí, že služba potřebuje modernizaci, protože je stále zatěžována tucty staromódních pracovních postupů. "Jsou to praktiky, které v 70. letech zrušily v podstatě všechny ostatní společnosti," řekl Crozier BBC.

Naopak Dave Ward z poštovních odborů obvinil manažery pošty, že pracovní podmínky zaměstnanců jsou "otrocké". "Aby stihli v pracovní době udělat to, co mají, poštovní zaměstnanci nosí více pošty než by měli, neberou si volno a používají k rozvážení pošty vlastní auta," řekl Ward.

Královská pošta bojuje se soukromou konkurencí; o svůj monopol přišla loni po 350 letech, připomněl Reuters. Výnosy pošty snižuje i rozšíření emailu, textových zpráv v mobilních telefonech i nové elektronické způsoby plateb například televizních poplatků.