Daňová reforma natolik zatíží některé podnikatelské sektory, že bude mít negativní dopad na ekonomický růst České republiky. V některých oborech povede ke zvýšení daňové zátěže a větší složitosti daňového systému. Shodly se na tom na tiskové konferenci profesní organizace, které zastupují leasingové společnosti, stavební firmy, podniky či banky. Problémem je podle nich hlavně omezení daňové uznatelnosti úroků z úvěrů.

"V případě poskytovatelů leasingových či úvěrových služeb je ekonomicky neodůvodnitelné sankcionovat je za tzv. nízkou kapitalizaci, neboť jejich úrokové náklady na straně jedné jsou z hlediska placených daní zpravidla zcela kompenzovány úrokovými výnosy na straně druhé," uvedl prezident České leasingové a finanční asociace Martin Kofroň. Utrpí tím podle něj atraktivita trhu s těmito službami z pohledu investorů. Taková situace může omezit ekonomický růst, nehledě na ztrátu řady pracovních míst, dodal.

Podobně vážná je prý i situace ve stavebnictví. Velké projekty stojí i miliardy korun, ale takovými objemy vlastních zdrojů nedisponuje žádný developer. "Nebude-li možné s úroky z úvěrů nakládat jako s daňově uznatelným nákladem, může stoupnout efektivní daňová sazba reálně až na 70 procent," upozornila prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdeňka Klapalová. "Je možné, že kompenzace těchto ztrát se promítne do mírného nárůstu cen nemovitostí," doplnil finanční ředitel společnosti Orco Martin Gebauer.

Opatření poškodí firmy

Omezení daňové uznatelnosti úroků musí mít nevyhnutelně kontraproduktivní charakter, míní rovněž Pavel Finger z Hospodářské komory. Poškodí podle něj řadu plátců daně, a to zejména malých a středních podniků. "Opatření bude mít negativní dopad na malé a začínající firmy, které potřebují cizí zdroje pro rozjezd podnikání. Úrokové příjmy bank navíc vstupují do základu daně z příjmu, takže stát na nich profituje," podotkl výkonný prezident České bankovní asociace Petr Špaček.

Novela zákona zvýšila nepřehlednost a složitost daňového systému, míní analytik ČSOB Petr Dufek. Změny podle něj vyvolají vyšší inflaci a zpomalení hospodářského růstu. Budou znamenat také mírné zlepšení stavu veřejných financí, ovšem za cenu zhoršení podnikatelského prostředí, poznamenal. Výpadek v příjmech rozpočtu po snížení sazby daně se kompenzuje na úkor několika podnikatelských odvětví, řekl člen představenstva Americké obchodní komory v ČR Jan Spurný. Připomněl také negativní dopad změn na dlouhodobé plánování podnikatelů kvůli nabourání právní jistoty.

Novela zákona o daních z příjmů, která byla přijata v rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, zpřísňuje odčitatelnost úroků ve dvou případech. U úvěrů a půjček od spojených osob budou finanční výdaje daňově uznatelným nákladem pouze do dvojnásobku vlastního kapitálu většiny poplatníků, u bank a pojišťoven trojnásobku. U celkového úhrnu úvěrů a půjček je daňová uznatelnost omezena na úroky z objemu dosahujícího maximálně šestinásobku a od roku 2009 čtyřnásobku vlastního kapitálu.