Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu 17. října zveřejní pololetní zprávu s názvem Světový ekonomický výhled, ve které nastíní vývoj globální ekonomiky v letošním a příštím roce. Fond pravděpodobně sníží odhad růstu na příští rok a předpokládá se, že výrazné snížení tempa růstu zasáhne především Spojené státy.

Světové finanční trhy v létě zasáhla krize, které předcházely problémy na trhu bydlení v USA. To bude patrně i hlavní důvod, kvůli němuž fond předpoví Spojeným státům slabší růst, než s jakým počítal ve své předchozí prognóze v dubnu. Zástupci MMF už v úterý uvedli, že krize možná polevuje, ale zatím zcela neodezněla.

Fond vydává výhled světové ekonomiky dvakrát do roka. V předchozí zprávě z dubna předpovídal, že světová ekonomika letos vzroste o 4,9 procenta a stejné tempo si udrží i příští rok. V létě ale odhad na oba roky zvýšil na 5,2 procenta.

České republice MMF v jarní zprávě předpověděl růst hrubého domácího produktu na letošní rok v rozsahu 4,8 procenta, na příští rok ale počítal se snížením tempa na 4,3 procenta. Slovensku fond na tento rok předpovídal růst 8,2 procenta a příští rok zpomalení tempa na 7,5 procenta.