Koruna v pátek odpoledne překonala hranici 19 korun za dolar, když se krátce obchodovala na 18,99 Kč/USD. Vyplývá to z informací agentury Reuters. V současnosti se koruna obchoduje na 19,04 Kč/USD. Rovněž k euru již poněkolikáté koruna dosáhla nového maximam a to 27,20 Kč/EUR.

"Souvislost posílení koruny je oslabující dolar. Ten se dostává pod prodejní tlak. Důvodů je tam více, například očekávání poklesu úrokových sazeb a investoři vyhledávají jiné měny, spíše rozvíjející se trhy, proto je i polský zlotý na 5,5letém maximu. Nelze vyloučit, že může dojít v nejbližších dnech k prolomení dalších rekordních hodnot," uvedl pro server iHNed.cz hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Oslabování dolaru

"Kolem amerického trhu nemovitostí se množí špatné zprávy. Středeční data zaostala za očekáváním a přibývají varovné hlasy. Téma realit se objevilo i v Béžové knize americké centrální banky," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. 

Americká ekonomika podle tamní centrální banky Fed nadále rostla, avšak některé oblasti zpomalují. Mezi důvody je právě pokles realitního trhu a problémy na úvěrovém trhu.

Dolar se během pátečního obchodování propadl až na nové rekordní minimum vůči euru. Americkou měnu tlačí dolů rostoucí očekávání, že slabá ekonomika Spojených států si vynutí další snížení úrokových sazeb.

Euro se vůči dolaru vyšplhalo až na 1,4319 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Později však o své zisky přišlo a kolem půl desáté se prodávalo za 1,4290 USD.