Dolar je hlavním měřítkem vývoje cen ropy, a podílí se tak na tvorbě těžební politiky ropného kartelu. V poslední době však výrazně klesá, což podle Ramireze vývoj na trhu s ropou zkresluje. Šéfové států z kartelu OPEC se mají sejít v listopadu. Ministerská schůzka se má uskutečnit v prosinci.

Ramirez dodal, že světové trhy s ropou jsou nyní dostatečně zásobeny a zásoby ropy jsou nadprůměrné. Zopakoval také, že OPEC v nejbližší době zřejmě nezvýší těžbu, aby tak zmírnil růst cen ropy, které v poslední době několikrát překročily nové rekordy. "Máme dost ropy na trhu, úrovně zásob jsou nad průměrem z posledních pěti let," uvedl Ramirez.

Cena ropy podle něj stoupla částečně také vlivem dolaru, který klesá kvůli očekávanému snížení úrokových sazeb v USA. Zástupci Spojených států a Číny, které jsou největšími konzumenty ropy na světě, již vyjádřili obavy, že současné ceny ropy jsou příliš vysoké.  V pátek cena lehké americké ropy WTI vystoupila až na rekordních 92,22 dolaru za barel a cena londýnské ropy Brent se zvýšila na rekordních 89,30 dolaru za barel.