Nedostatek pracovní síly v České republice se zatím na růstu mezd příliš neprojevil. Růst mezd se letos stejně jako v předcházejících letech pohyboval v průměru mezi 4,5 a 5,5 procenty. V poslední době však dochází k obratu a některé firmy zvyšují platy v průměru i o deset procent. Vyplývá to ze studie PayWell 2007 společnosti PricewaterhouseCoopers.

"Je to známkou toho, že odměňování přece jen začíná pomalu reagovat na nedostatek pracovních sil," uvedla manažerka PricewaterhouseCoopers Katarína Smrčeková.

České firmy se snaží udržet klíčové pracovníky

Rozdíly mezi jednotlivými regiony jsou v porovnání s předešlými roky prakticky stejné. "Očekávali bychom, že tam, kde si firmy dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalitních pracovníků, porostou mzdy nebo jiné pobídkové programy rychleji, ale to se neděje," dodala Smrčeková.

Největší rozdíl mezi Českou republikou a zahraničním je v přístupu ke klíčovým zaměstnancům. Kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků začínají přibližně dvě třetiny českých společností zavádět opatření k udržení klíčových pracovníků.

"V zahraničí není lehké být označen za klíčového zaměstnance. Kandidáti musejí projít náročným procesem hodnocení. Úspěšné kandidáty pak obvykle čeká reálná globální kariéra. Navíc tam existují programy pro manažerské i nemanažerské talenty, zatímco v České republice je tato oblast výsadou manažerů," řekla Smrčeková.

Zaměstnavatelé nejčastěji poskytují stravenky

Studie zjistila, že podniky zatím příliš nevyužívají možnosti, které nabízí zákoník práce, který loni vstoupil v platnost. Málokterá společnost uzavírá se zaměstnanci smluvní dodatek o příplatku na úhradu přesčasů, které je ze zákona nutné proplácet a nelze je již zahrnout do základní mzdy. S tímto typem dodatků se studie setkala v necelé čtvrtině firem pouze u top managementu, u ostatních kategorií to bylo pouze výjimečně.

Průměrná hodnota ročních nákladů na zaměstnanecké výhody na zaměstnance se v současnosti pohybuje kolem 21 000 korun. Mezi nejčastěji poskytované benefity patří nadále stravenky, jejichž hodnota stále roste. České firmy nabízejí spíše fixně dané výhody, které zaměstnanec buď využije nebo ne. Srovnávací studie PayWell 2007 se letos zúčastnilo 125 firem. Téměř tři čtvrtiny dotázaných byly společnosti se zahraniční účastí.