Dluh českých domácností v září opět vzrostl. Jejich zadlužení u bank a finančních institucí vzrostlo o zhruba 13 miliard na 661,7 miliardy korun. Dluhy domácností meziročně stouply zhruba o 159 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

"Zadlužení domácností reflektuje příznivou ekonomickou situaci, která dává důvěru splácení závazků v budoucnosti, a dále relativně nízké úrokové sazby ve srovnání s předchozími lety," uvedl pro server iHNed.cz hlavní ekonom Patrie Finance David Marek.

Srovnání životní úrovně s vyspělými zeměmi

V září se zvýšily oproti předchozímu měsíci o dvě miliardy korun jednodenní vklady domácností. Vklady domácností s výpovědní lhůtou byly vyšší o zhruba tři miliardy korun.

graf_071031_dluhy-499.gif

"Jde také o srovnání životní úrovně a životního stylu s tím, jaký je ve vyspělých zemích, kde domácnosti využívají dluhy ve větší míře, než je tomu v České republice," řekl Marek.

Podle Marka hraje podstatnou roli ještě i další faktor - generační. "Silné populační ročníky z poloviny sedmdesátých let si pořizují vlastní bydlení, a to financují částečně pomocí hypoték, což to celkové zadlužení domácností zvyšuje," vysvětlil Marek.

Více dluží i podniky

Zadlužení podniků se v září zvýšilo o 24 miliard korun na 874,8 miliardy. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo o 141,6 miliardy korun.

"Podniky potřebují ke své expanzi kapitál. Kromě přímých zahraničních investic je jednou z možností i dluhové financování," dodal Marek.

graf_071031_dluhy-496.gif

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zpomalil v září na 11 procent z 11,4 procenta v srpnu. Loni v září byl agregát M2 9,2 procenta.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.