Evropská komise připravuje v rámci takzvané revize společného trhu soubor opatření, který by mohl přinést hned několik převratných změn v bankovním sektoru. První z nich by údajně mohla být přenositelnost bankovního účtu, podobná přenositelnosti telefonního čísla od jednoho mobilního operátora k druhému. Zásadní význam pro obyvatele EU by přitom měla mít i možnost čerpat hypotéku za hranicemi domovské země.

"Přenositelnost účtu je trend, který v budoucnu budou klienti zcela jistě vyžadovat. Je to již vidět například v telekomunikacích," uvedla Markéta Šichtařová z české analytické a konzultační společnosti Next Finance. Podle jejího názoru je zavedení takové služby otázkou pouze několika let; pro Čechy by měla být služba zajímavá ve chvíli, kdy si zvyknou více pracovat v zahraničí.

Možnost získat hypotéku v zahraničí by mohla být zajímavá pro Čechy podle Šichtařové především díky stále posilující koruně. "Koruna posiluje, a lidem by se tak snižovaly splátky hypotéky, které by byly v eurech," uvedla. Atraktivní by měla být taková nabídka i přesto, že v eurozóně jsou v současné době vyšší úrokové sazby než v ČR, míní.

Řada otazníků však přetrvává. Není stále jasné, v jaké podobě Brusel změny v bankovním sektoru představí. Zda budou mít přímo podobu směrnice, či půjde jen o dokument k další diskusi, k němuž se budou moci vyjádřit jak banky, tak klienti. Vzhledem k praxi v komisi je ale pravděpodobnější, že zatím půjde o nezávazný návrh, který bude součástí takzvané revize společného trhu.

Brusel obvykle celou legislativní proceduru začíná podobným návrhem, z něhož se časem teprve vyvine samotná směrnice, jíž ovšem ještě musí posoudit parlament a členské státy.

Návrh na přenositelnost účtu z jedné banky do druhé beze změny čísla konta není úplně nový. Před dvěma lety s ním dokonce přišlo i české ministerstvo financí, v době diskusí o údajně přemrštěné výši bankovních poplatků. Nápad však neměl příliš dlouhého trvání - byl označován jako jeden z nejkontroverznějších a nakonec od něj ministerstvo ustoupilo, především kvůli údajným technickým a jiným problémům, které by jeho zavedení v praxi znamenalo.