Francii dnes čeká mimořádně obtížný den - k už skoro týden trvající stávce železničářů a pařížských dopraváků a ke studentským protestům přibude i stávka státních zaměstnanců a pracovníků distribuce tisku. Státní zaměstnanci hodlají na řadě míst včetně Paříže uspořádat manifestace. Ke složité situaci by se v podvečer mohl vyslovit prezident Nicolas Sarkozy, který k ní zatím navenek mlčel.

Státní zaměstnanci vstupují na 24 hodin do stávky za zvýšení platů a za zachování pracovních míst. Výzva ke stávce, schválená všemi jejich odbory, se týká pěti milionů lidí, včetně učitelů, pošťáků, zaměstnanců letišť nebo úředníků státní správy.

Po své linii vyzvaly své lidi ke stávce také odbory z oblasti distribuce tisku. Ten by tak měl dnes v prodejní síti chybět.

Současně pokračuje, i když v poněkud zmenšeném rozsahu, stávka na železnicích a v pařížské městské dopravě proti vládním plánům důchodové reformy a skoro polovinu univerzit blokují studentští radikálové protestující proti novému zákonu o vysokých školách.

Sarkozy, pro něhož jde o nejsložitější vnitřní konflikt od květnového nástupu do funkce, promluví v podvečer na pařížském sjezdu sdružení francouzských starostů. Situaci se zatím snažil řešit ze zákulisí, ale jejímu veřejnému hodnocení se vyhýbal.