Koruna zahájila dnešní den dalším rekordem. Ráno překonala hranici 18 korun za dolar a obchodovala se na 17,94 Kč za dolar. Vůči euru koruna mírně oslabila a pohybuje se na 26,72 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

graf_071121_KcUSD-500.gif

Po ranním rekordu však koruna oslabila a kolem čtvrté hodiny odpoledne se obchodovala na 18,07 Kč/USD a 26,78 Kč/EUR.

"Pohyb byl v souladu s okolními regionálními měnami, když výrazně ztrácela zejména slovenská koruna. Fundamentálních událostí jsme se v regionu nedočkali, za oslabením regionálních měn tak lze hledat spíše růst rizikové averze ve světě, která vede ke ztrátám rizikovějších měn ´rozvíjejících se´ trhů. V případě dalšího negativního sentimentu vůči regionálním měnám díky růstu averze lze očekávat i případné další oslabování na české koruně," uvedl pro server iHNed.cz analytik Komerční banky Jiří Škop.

Horší prognóza růstu americké ekonomiky

Důvody oslabování dolaru jsou podle Vlka obdobné jako v minulých dnech. "Jsou to obavy o vývoj americké ekonomiky, které dostaly konkrétnější obrys v podobě nové prognózy americké centrální banky Fed. Ten snížil prognózu růstu ekonomiky pro příští rok. Dolar se k euru pohybuje aktuálně na hranici 1,48 USD/EUR," vysvětlil Vlk.

Vývoj kurzu české měny bude záviset podle Vlka i nadále zejména na eurodolarovém trhu. "Nálada na dolar zůstává samozřejmě i nadále negativní, takže je velmi pravděpodobné, že koruna bude vůči dolaru i nadále posilovat," odhadl Vlk.

Ze slabého dolaru česká ekonomika zatím spíše těží. Padající americká měna totiž pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé díky slabšímu dolaru utratí méně za počítače, notebooky, fotoaparáty a další elektroniku z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce do dolarových oblastí.