Celkové ztráty z krize na americkém hypotečním trhu by mohly dosáhnout až 300 miliard dolarů. Informovala o tom dnes ve zprávě o trendech finančního trhu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle pařížské organizace však americký trh bydlení nejhorší fáze útlumu teprve čeká a tyto problémy budou i příští rok srážet hodnotu cenných papírů vlastněných bankami, fondy a pojišťovnami.

"Stále jsme ještě nedospěli k nejhoršímu bodu, co se týče přeceňování, insolvencí a ztrát z hypoték," uvedla OECD podle agentury Reuters. Zpráva očekává, že znovu nastavit úrokové sazby bude příští rok nutné u rizikových hypoték v celkovém objemu 890 miliard dolarů. Vrchol těchto úprav čeká OECD v březnu.

Ztráty plynoucí z rizikových hypoték jsou podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla nyní odhadovány na 50 až 70 miliard dolarů. "Platí ale, že co trh nezabije, to ho posílí. Problém, který teď máme na stole, povede v konečném důsledku k lepšímu fungování trhu. Vybídne banky ke zdokonalení modelů řízení rizik. Ozdravná samoregulace snad nastane i na auditorském a ratingovém poli," uvedl pro server iHNed.cz Michl.

"Nejednat narychlo, získávat drahocenný čas"

Domácnosti by tak zase podle Michla mohly k půjčkám přistupovat zodpovědněji a více plánovat svoji finanční situaci. "Důležité pro nás je, že domácí banky nemají problémy. Na peněžním trhu nejsou zásadnější známky přenosu této krize," dodal Michl.

OECD doporučuje finančním společnostem a úřadům, aby se celý problém nesnažily řešit narychlo a pokusily se získávat drahocenný čas. Za dobrý nástroj takového získávání času označila organizace založení takzvaného superfondu, v němž přední americké banky Citigroup, Bank of America nebo JPMorgan Chase shromáždí cenné papíry, které jsou spojeny s trhem realit a jsou ohroženy dalším poklesem cen.

Založení superfondu podle OECD zabrání u cenných papírů krytých nemovitostmi novému prudkému poklesu. Prudký výprodej a propad hodnoty těchto cenných papírů v létě vyvolal na finančních trzích těžké otřesy a vedl ke globální krizi úvěrů.