Od ledna příštího roku zaplatí domácnosti za elektřinu o 9,1 procenta více než letos. Na tiskové konferenci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) to v pondělí uvedl jeho předseda Josef Fiřt. Poplatky za přenos a distribuci elektřiny (tedy regulované položky) vzrostou o 1,7 procenta. Neregulovaná cena silové elektřiny vzroste v průměru o 15,2 procenta. 

"Zvýšení ceny je v souladu s očekáváním. My jsme čekali růst o 10 procent, takže je to mírně pod naším předpokladem. Maloobchodní cena je tvořena z velkoobchodní ceny plus poplatky za distribuci, odráží i inflaci. Myslím si, že přímo reflektuje vývoj na energetickém trhu, kde neustále roste poptávka po elektrické energii, která se stává nedostatkovým zbožím," řekl pro server iHNed.cz analytik Patria Finance Robert Keller.

Dají se očekávat rozdíly mezi regulačními pásmy

I podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Nováka je oznámená výše zdražení elektřiny v souladu s očekáváním. "Jde ale o průměr za celou republiku. Ta je však tvořena osmi regulačními pásmy, pět z nich má ČEZ, dvě E.ON a jedno Pražská energetika," uvedl pro server iHNed.cz Novák.

eru08-490.gif

"Rozdíly tam tak určitě budou. Například loni regulované složky vzrostly v průměru o 1,2 procenta, ale u ČEZu vzrostly jen o 0,1 procenta, přičemž u E.ON to bylo o 1,7 procenta. Tehdy tak byla cena distribuce od ČEZu levnější," upozorňuje dále Novák.

Lišit se tak podle Nováka budou i ty ceny pro jednotlivé klienty. "A to podle toho, jak ČEZ investoval do distribuční sítě. Takže mohou být v regulované složce výrazné rozdíly mezi ČEZ a E.ON," vysvětlil Novák.

Jak se tvoří výsledná cena pro spotřebitele?

Cena elektřiny je dána nabídkou a poptávkou za silovou elektřinu, které se střetávají na trhu. K tomu je ale ještě potřeba přičíst poplatky a služby, které ovlivňuje regulátor.

Výsledná cena je tedy dána z větší části trhem a doladěna regulačním úřadem. "Základně směr, kam cena půjde, určí trh, přesné číslo pro domácnosti pak ovlivní regulační úřad. Je naivní myslet si, že by vedení ČEZu výslednou cenu od regulátora ovlivnilo," okomentoval pro server iHNed.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Vývoj cen závisí především na trhu

Podíl silové elektřiny na celkové ceně je dnes kolem 55 procent. Zásadním klíčem k tomu, zda cena v budoucnu dále poroste, nebo ne, je tedy tržní nabídka a poptávka po silové elektřině. K tomu, aby se růst cen zastavil je tedy třeba: buď zvýšit nabídku elektřiny, nebo omezit poptávku.

"Doufám, že snad až na Zelené nikdo nebude omezovat evropské podniky vyrábět nebo domácnosti svítit, proto bude klíč v nabídce. Dívám-li se na to, jak celá Evropa tápe nad pouhým označením klíčového zdroje, nemajíc žádnou energetickou strategii, poroste cena elektřiny i nadále," upozornil Michl.

ČEZ je zodpovědný akcionářům - a to i minoritním - a jeho manažeři musí permanentně usilovat o zvyšování tržní hodnoty firmy. "Není tedy možné, aby ČEZ výrazněji tlumil růst cen na úkor svých výnosů. Problém rozhodně není v managementu ČEZu, problém je v laxnosti evropských politiků řešit energetické zdroje," dodal Michl.