Poplatky za přepravu plynu se zvýší od ledna o 5,2 procenta, distribuční poplatky vzrostou průměrně o 5,5 procenta, přičemž v kategorii domácností bude nárůst o procento nižší. Nárůst těchto dvou položek by měl mít asi jednoprocentní vliv na zvýšení celkové ceny plynu. Uvedl to v pondělí předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.

Ceny za za přepravu a distribuci zemního plynu rostou především díky vlivu inflačních koeficientů vstupujících do výpočtu cen. Do cen se promítly i zvýšené náklady, které firmám způsobilo vynucené oddělení obchodních a distribučních aktivit, jak to vyžaduje od 1. ledna 2007 energetický zákon.

Nejvyšší nárůst ceny distribuce pocítí domácnosti v západních Čechách (9,3 %), distribuční cena by naopak měla poklesnout v severních Čechách o jeden a půl procenta.

Distributor Změna [%]
Severočeská plynárenská -1,5
Pražská plynárenská 0,6
Severomoravská plynárenská 3,9
Jihočeská plynárenská 5,3
Jihomoravská plynárenská 5,5
Východočeská plynárenská 6,1
Středočeská plynárenská 8,6
Západočeská plynárenská 9,3

Odhadnout celkový nárůst ceny plynu pro konečného zákazníky však nelze. Konečná cena na liberalizovaném trhu se zemním plynem (od 1.1.2007) je totiž složena ze dvou částí. Cenu za přepravu a distribuci stanovuje ERÚ, na cenu zemního plynu a poplatky za jeho uskladnění nemá český regulátor vliv.

plyn08-490.gif

Vzhledem k vývoji cen ropných produktů se dá očekávat nárůst u ceny zemního plynu. Prudké zdražování ropných produktů na světových trzích by však mělo být do značné míry eliminováno posilováním české koruny.

V souvislosti se zvyšováním cen zemního plynu dochází u distribučních firem ke ztrátám díky nevyužívaným plynovým přípojkám, protože lidé se vracejí k levnějším palivům. V České republice tvoří nevyužívané přípojky asi pětinu celkového počtu a náklady firem s nimi spojené činí zhruba 12 miliard korun. Na konferenci Plynárenství ČR a SR to uvedl Jan Zaplatílek z Ministerstva průmyslu a obchodu.