Americké akcie v pondělí opět oslabily. Hlavním důvodem jsou neustálé obavy z negativního dopadu problémů na hypotečních a úvěrových trzích na hospodářský růst. Za poklesem stály především poskytovatelé finančních služeb. Příkladem může být největší americká banka Citigroup.

Společnost Citigroup oslabila téměř o šest procent. Její největší domácí konkurent Bank of America téměř o tři procenta. Ropný gigant Exxon Mobil klesl zhruba o tři procenta. Jeho pokles způsobil zejména fakt, že se cena americké ropy snížila přibližně o půl dolaru na 97,70 dolaru za barel.

Dow Jonesův index se snížil o 1,83 procenta na 12 743,44 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 2,32 procenta na 1 407,22 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 2,14 procenta na 2 540,99 bodu.

Americký dolar oslaboval

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru i japonskému jenu. Investoři totiž očekávají, že americká centrální banka bude vzhledem k přetrvávajícím problémům na úvěrových trzích pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

Na konci pondělního obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,4878 USD. Stále více analytiků předpokládá, že jednotná evropská měna ještě letos překročí psychologicky důležitou hranici 1,50 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl téměř o procento na 107,28 JPY.