Sociální demokraté navrhnou na příští týden svolat další mimořádnou schůzi sněmovny. Projednat na ní chtějí dvě daňové novely: zákona o dani z přidané hodnoty a o spotřební dani. Dolní komoru v příštím týdnu již jedna mimořádná schůze čeká a jejím jediným bodem bude hlasování o návrhu na vyjádření nedůvěry vládě. Poslanci tak zřejmě absolvují v jednom týdnu hned dvě mimořádné schůze.

Vládní koalice chtěla o novele zákona o spotřebních daních jednat již dnes. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) hrozí bez jejího schválení daňové úniky. ČSSD ale zařazení tohoto bodu zablokovala a navrhla projednat ho na mimořádném jednání. Socialisté vládu obvinili, že s novelou přišla příliš pozdě.

Kalousek novinářům řekl, že je právem opozice blokovat zkrácení lhůt pro projednání uvedené novely. "Je to její právo, ale také její odpovědnost," uvedl. Poslance varoval, že možnost daňových úniků je v souvislosti s biopalivy "absolutně mimořádná".
"Kdyby se, nedej Bůh, někomu podařilo prohodit cisternu (s lihem a benzinem), tak má do smrti vystaráno," prohlásil.

Navrhovaná účinnost novely je od 1. února příštího roku. Již o měsíc dříve však začne platit jiná novela, která nařizuje přimíchávání biolihu do benzinu. Během této měsíční lhůty pak mohou nastat eventuální daňové úniky.