Akcie amerických firem v pondělí klesaly. Hlavním důvodem jsou obavy investorů, že přetrvávající pokles trhu s bydlením přinese ekonomickou stagnaci při rostoucích cenách. Tato kombinace postihla Spojené státy americké naposledy koncem sedmdesátých let 20. století.

Hospodářské vládní statistiky minulý týden ukázaly, že se v listopadu zvýšil tlak na růst cen. Zároveň se ukázalo, že se negativní vývoj trhu s bydlením minulý měsíc zhoršil, protože nálada mezi staviteli obytných domů v USA zůstala třetí měsíc za sebou na rekordním minimu.

Na akciovém trhu šly dolů emise průmyslových společností, které jsou citlivé na vývoj hospodářského cyklu. Výrobce těžké techniky Caterpillar oslabil například o tři procenta a z Dow Jonesova indexu měl nejhlubší ztrátu dne. Způsobili to makléři, kteří emisi koncernu snížili doporučení.

Dolar vůči euru posílil

Klesaly i technologické tituly, a to kvůli obavám, že se podnikové výdaje na vyspělé technologie sníží. Akcie společnosti Apple kvůli tomu oslabily o 3,2 procenta, což byl jejich nejvýraznější jednodenní pokles za pět týdnů.

O počátečních známkách takzvané stagflace, tedy stagnace ekonomiky za výrazné inflace, se v neděli zmínil bývalý předseda americké centrální banky Alan Greenspan. Investoři se obávají, že by vysoká inflace mohla svázat Fedu ruce a nedovolila by mu snižovat úrokové sazby ve snaze uchránit ekonomiku před recesí.

Index Dow Jones se za pondělí snížil o 172,65 bodu na 13 167,20 bodu, tedy o 1,29 procenta. Index Nasdaq Composite spadl o 2,32 procenta na 2 574,46 bodu, když 61,28 bodu odepsal.

Americký dolar si na devizovém trhu vedl smíšeně. Vůči euru posílil díky blížícímu se konci roku a spekulacím, že by inflace mohla přimět Fed, aby snižoval dolarové úrokové sazby mírněji. Kurz eura klesl o 0,2 procenta na 1,4393 USD a o 0,6 procenta na 162,54 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 112,94 JPY.