Nezaměstnanost ve Spojených státech po zhruba dvou letech vzrostla na rovných pět procent. Vyplývá to z údajů ministerstva práce USA za měsíc prosinec. V největší ekonomice světa tak vzrostly obavy z příchodu recese. Roční průměr činí 4,6 procenta.

Ztrátou pracovních míst bylo postiženo především stavebnictví, na které nejvíce dopadá krize na trhu s bydlením a kde v prosinci přišlo o místo 49 tisíc lidí. Zaměstnanost naopak rostla v sektoru služeb, především v turistickém ruchu a pohostinství, a také ve vládním sektoru.

Prosincové výsledky jsou horší než se očekávalo. Nových pracovních míst bylo vytvořeno pouhých osmnáct tisíc namísto očekávaných sedmdesáti. Nezaměstnanost měla vzrůst pouze o jednu desetinu procentního bodu - z listopadových 4,7 na 4,8 procenta.

Dolar reagoval propadem

Růst pracovních míst v prosinci byl nejnižší od srpna 2003. V roce 2007 bylo vytvořeno průměrně pouze 111 000 pracovních míst za měsíc, zatímco o rok dříve jich bylo vytvořeno 189 000.

"Tyto údaje jsou rozhodně zklamáním. Dokládají, jak se v ekonomice šíří krize hypoték a bydlení a vedle finančního sektoru zasahuje i další odvětví," řekl Alan Lancz, šéf firmy Alan Lancz & Associates.

Zveřejněné údaje měly bezprostředně negativní dopad na kurz dolaru i na akciový trh. Americký prezident George Bush již ve čtvrtek uvedl, že zvažuje možnost stimulovat americkou ekonomiku balíkem opatření. Konkrétní podobu plánu však nesdělil.

Centrální banka pravděpodobně sníží do konce měsíce sazby

Americká ekonomika začala oslabovat v druhé polovině uplynulého roku následkem prohlubující se krize na hypotečním trhu a s tím souvisejícím ochromením úvěrové aktivity. Na firmy i spotřebitele také doléhá růst cen pohonných hmot.

Očekává se, že na základě údajů o nezaměstnanosti sáhne americká centrální banka v blízké budoucnosti k ještě razantnějšímu snížení úrokových sazeb. Někteří analytici předpokládají snížení o půl procenta do konce měsíce.

Základní úrokovou sazbu snižovala americká centrální banka od poloviny září již třikrát, celkem o jeden procentní bod. V současné době se nachází na úrovni 4,25 procenta.