db_strojvudce_192.jpgNěmecké strojvůdcovské odbory GDL v sobotu odložily plánovanou neomezenou stávku, kterou chtěly zahájit v pondělí. Oznámil to dnes německý ministr dopravy Wolfgang Tiefensee. Podle agentury Reuters hodlají odbory pokračovat ve vyjednávání s Německými drahami (Deutsche Bahn), s nimiž se zatím nemohou shodnout na zvýšení strojvůdcovských mezd v nových kolektivních smlouvách.


Po dnešních rozhovorech na ministerstvu dopravy, které jednání zprostředkovalo, oznámil Tiefensee, že strany v debatě pokročily. Odbory i dráhy budou v příštích dnech jednat dál, nové stávce se prozatím podařilo vyhnout.


frankfurt_nadrazi_190x220.jpgHlavní konflikt se týká výše mezd

 

Budoucí výše platů strojvůdců zůstává podle Tiefenseeho hlavním bodem sporu. Odbory tvrdí, že 34.000 německých strojvůdců dostává ve srovnání s ostatními zeměmi EU podprůměrnou mzdu. Odbory nejprve žádaly od drah téměř třetinové zvýšení platů strojvůdců (o 31 procent), později ale naznačily, že by mohly přijmout i zvýšení od deseti do 15 procent. Dráhy nabízejí zvýšení platů o osm až třináct procent, ale podle odborářů to podmiňují delší pracovní dobou.


Mimo zvýšení platů si chce GDL, nejmenší z německých drážních odborových svazů, vydobýt i samostatnou tarifní smlouvu. DB to však odmítají, protože chtějí zachovat jednotný tarifní systém v celém koncernu. Se všemi ostatními odborovými organizacemi už DB uzavřely nové smlouvy; ty zaměstnancům zaručí zvýšení platů o 4,5 procenta.