Japonský akciový trh začal nový týden propadem na další minimum za posledních 17 měsíců. Tokijskou burzu srážely dolů výrazně zesílené obavy z nepříznivého vývoje americké ekonomiky, které na konci minulého týdne vyvolaly propad na Wall Street. Strach z možné recese ve Spojených státech amerických přinesly páteční údaje o prudkém oslabení amerického trhu práce.

Výprodej v USA způsobily nečekaně špatné údaje z trhu práce. Míra nezaměstnanosti totiž stoupla v prosinci na rovných pět procent, nejvýš za zhruba dva roky. Americká ekonomika přitom v posledním měsíci roku vytvořila jen 18 000 nových pracovních míst, nejméně za poslední více než čtyři roky. Údaje potvrdily prudké zpomalování růstu a vyvolaly obavy z příchodu recese.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,3 procenta na 14 500,55 bodu. Také širší index TOPIX oslabil o 1,4 procenta.

Dolar ožil

Japonské akcie byly pod tlakem pátečního propadu na amerických trzích. Dow Jonesův index klesl o dvě procenta a technologický trh Nasdaq oslabil dokonce o téměř čtyři procenta.

Na devizovém trhu dolar oživil z pátečního propadu, který zažil v reakci na zprávu o zaměstnanosti. K jenu se tak vymanil z blízkosti pátečního šestitýdenního minima 107,90 JPY a mírně stoupl i k euru.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil na 108,98 JPY z pátečního závěru 108,44 JPY. K euru zpevnil na 1,4730 USD z předchozích 1,4751 USD.