Americká ekonomika je kvůli problémům na trhu bydlení v horším stavu než se předpokládalo a vyhlídky na letošní rok nevypadají dobře. Proto bude nutné ji podpořit dalším uvolněním měnové politiky, a zajistit tak, aby ekonomika neupadla do recese. Řekl to guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.bernanke192.gif

Šéf Fedu se ke stavu ekonomiky a k příštím krokům svého úřadu vyjádřil až nezvykle otevřeně. Bernanke se téměř nikdy nevyjadřuje k tomu, zda bude nutné sazby upravovat, a už vůbec ne, jakým směrem. Finanční trhy proto na jeho slova zareagovaly okamžitě; zatímco akcie prudce vzrostly, dluhopisy se vydaly opačným směrem.

"Vzhledem k posledním změnám výhledu hospodářského růstu a jeho ohrožení bude zřejmě nutné další uvolnění měnové politiky. My jsme připraveni učinit podle potřeby další zásadní opatření, abychom podpořili růst a poskytli adekvátní ochranu před rizikem dalšího poklesu," sdělil Bernanke, jehož citovala agentura Reuters.

Obavy z inflace jsou menší

Pro analytiky byla Bernankeho přímá slova vítanou zprávou. "Myslím, že uznal, že i když inflace může být do budoucna problémem, on se teď musí zabývat tím vlakem, co se na něj řítí. Tedy obavami z recese," podotkl šéf akciových obchodů v investiční společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets Angel Mata.

Bernanke naznačil, že členové měnového výboru banky mají větší obavy z toho, aby ekonomika udržela růst, než z inflace. Fed podle něj inflaci sleduje velmi pozorně a důraz dává na inflační očekávání. U nich jsou prý vyhlídky celkem dobré. Chování spotřebitelů budou letos ovlivňovat hlavně vysoké ceny ropy, pokles cen akcií a klesající ceny nemovitostí.

Odlišné pohledy centrálních bank

"Je to samozřejmě špatná zpráva pro dolar a potvrzuje názor trhu, že se ještě v lednu dočkáme poklesu sazeb o půl procentního bodu," řekl analytik devizového trhu ve společnosti IDEAGlobal David Powell. "Když se zpětně podíváme na to, co řekl (šéf ECB Jean-Claude) Trichet, je jasné, že od obou centrálních bankéřů dostáváme naprosto odlišné pohledy," dodal.

ECB dnes nechala základní úrok na čtyřech procentech a šéf banky varoval před rostoucím rizikem inflace. Analytici si jeho slova vyložili tak, že ECB je mnohem více nakloněna zvýšení sazeb než jejich snížení. Otázkou ale bude, zda si ECB bude moci zvýšení sazeb dovolit, když vidí, že ochabuje hospodářský růst. Trichet podotkl, že o snížení sazeb se na dnešní schůzce vůbec neuvažovalo.

Základní úrok v USA je nyní na 4,25 procenta. Nejbližší schůzka Fedu je plánována na 29. a 30 ledna. Většina analytiků počítá se snížením sazeb a po slovech šéfa Fedu už málokdo očekává jiný vývoj. Naopak sílí názory, že základní úrok klesne až o půl procentního bodu.