usa-pracovnik-prace-192x128.jpgPočet pracovních míst v americké ekonomice v lednu poprvé za čtyři a půl roku klesl. Zaměstnavatelé snížili počty zaměstnanců oproti prosinci o 17 000. Velký pokles nastal ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu. Dnešní údaje ministerstva práce USA potvrzují slábnutí americké ekonomiky a hrozbu recese.

Míra nezaměstnanosti, která v prosinci prudce stoupla na pět procent, klesla na 4,9 procenta. To však bylo především kvůli poklesu počtu lidí registrovaných jako pracovní síla. Dnešní výsledky jsou výrazně horší, než se čekalo. Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali zvýšení počtu míst o 80 000. Údaj za prosinec ministerstvo sice revidovalo z původního slabého růstu o 18 000 na 80 000, listopadové číslo ale bylo naopak upraveno výrazně dolů.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka tak došlo k negativnímu překvapení ohledně lednových čísel. "Nicméně výrazně byla revidována čísla za předchozí měsíce loňského roku, přičemž za prosinec byla revize výrazně pozitivní. Dnešní údaje o americkém trhu práce nabízí trochu smíšený obrázek, který nelze vyhodnotit jednoznačně negativně. Nadále přetrvává nejistota o tom, kdy a v jakém rozsahu vstoupí americká ekonomika do recese," uvedl pro server iHNed.cz Marek.

Poslední pokles počtu pracovních míst v USA přišel v srpnu 2003, kdy ubylo 42 000 příležitostí. Ve zpracovatelském průmyslu klesl minulý měsíc počet míst o 28 000 a leden zde byl 19. měsíc poklesu za sebou. Stavební firmy zrušily 27 000 míst a od září 2006, kdy sektor dosáhl vrcholu zaměstnanosti, ubylo v sektoru již 284 000 zaměstnanců. Stavebnictví je nyní kvůli krizi hypoték a trhu bydlení nejslabším místem celé ekonomiky.

Zpomalil i růst mezd

Sektor služeb, který zatím drží ekonomiku nad vodu, přidal za leden 34 000 míst. Celkově soukromý sektor vytvořil 1 000 nových míst, zatímco ve veřejném sektoru ubylo 18 000 zaměstnanců.

Zpomalil se rovněž růst mezd a klesl průměrný počet odpracovaných hodin týdně. To jsou podle ekonomů další příznaky oslabování trhu práce a celé ekonomiky. Zaměstnavatelé v obavách z postupujícího útlumu ekonomiky přestávají být ochotni najímat nové zaměstnance, ti tak mají méně peněz na nákupy, což ekonomiku dále táhne dolů.

Proti hrozbě recese již tento měsíc zasáhla centrální banka dvojím razantním snížením úrokových sazeb. Bílý dům a Kongres zároveň připravily balík podpůrných opatření v hodnotě asi 150 miliard dolarů.