Americký Kongres ve čtvrtek večer definitivně schválil plán, který má ve volebním roce pomocí dočasných daňových slev a investičních pobídek zabránit propadu slábnoucí ekonomiky Spojených států amerických do recese. Definitivní podoba balíčku má hodnotu 152 miliard dolarů. Na opatřeních se dohodly obě strany zastoupené v Kongresu s prezidentem Georgem Bushem, na jehož podpis nyní zákon čeká.

Senát ve čtvrtek nejprve schválil svou, mírně zvýšenou verzi balíku, poměrem 81 k 16 hlasům. Sněmovna reprezentantů pak tento obměněný plán odhlasovala výraznou většinou hlasů. Podle očekávání by měl Bush zákon podepsat příští týden.

Zákon počítá s jednorázovou daňovou refundací až 600 dolarů (zhruba 10 500 korun) pro jednotlivce mimo nejbohatší vrstvy a 1 200 dolarů pro manžele plus 300 dolarů na každé dítě. Senát navíc prosadil 300 dolarů pro lidi s nízkými příjmy včetně důchodců a invalidních veteránů, kteří neplatí daně z příjmu. Další součástí plánu jsou daňové úlevy na podporu podnikatelských investic do obnovy zařízení.

Šeky dostane přes 130 milionů lidí

Ministr financí USA Henry Paulson na konferenci s šéfy Kongresu uvedl, že šeky ministerstva financí dostane přes 130 milionů Američanů. S jejich distribucí se podle Paulsona začne v květnu a do léta to bude hotovo.

Bush označil plán za dostatečně široký, včasný a efektivní. "Tento zákon pomůže stimulovat spotřební výdaje a urychlit potřebné podnikatelské investice," řekl americký prezident.

Tento plán má odvrátit hrozící ekonomickou recesi. Ekonomika Spojených států amerických je totiž v současné době pod tlakem krize na trhu bydlení a potíží na úvěrovém trhu, které začínají zasahovat i další sektory. To se táhne ve velkém již od loňského léta. Podle ekonomů by mohly vyvolat hospodářský pokles. Ten by se negativně odrazil v celé globální ekonomice.

Kongresmani vzhledem k listopadovým volbám přistupovali ke stimulačnímu balíku velmi ochotně. Ekonomové však mají o efektivnosti rozdávání peněz širokým vrstvám značné pochyby. Podle některých takovéto dočasné daňové úlevy spotřební výdaje nijak nezvýší a pouze vytvoří velkou díru v rozpočtu.