ubs-192.jpgNejvětší švýcarská banka UBS skončila své hospodaření v posledním čtvrtletí loňského roku ve ztrátě 11,3 miliardy dolarů. Díky svým investicím do cenných papírů krytých rizikovými hypotékami z USA musela odepsat 13,7 miliard dolarů. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Švýcarská banka UBS podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka doplatila na hypoteční krizi v USA nejvíce ze všech evropských bank.

"Za posledních šest měsíců akcie UBS klesly o více než 40 procent. Důvodem je velká expozice vůči strukturovaným kreditním produktům navázaným na subprime-hypotéky. I přes odpisy ve třetím a čtvrtém kvartálu zůstává v portfoliu UBS 28 miliard dolarů těchto problémových cenných papírů. Zároveň další 3 miliardy dolarů jsou exponovány vůči ratingu pojišťoven dluhopisů, kolem nichž se nyní točí vše na finančních trzích," uvedl pro server iHNed.cz Marek.

"Další odpisy přijdou nejméně ještě v prvním čtvrtletí letošního roku," říká analytik Deutsche Bank Matt Spick. Podle něj dojde k dalšímu propadu hodnoty akcií curyšské banky. Od začátku roku již ztratily více než 20 procent, za poslední půlrok přišly o 40 procent.

První ztráta od vzniku

Celkovou čtvrtletní ztrátu zavinila pouze investiční část banky. Samotná ztráta na investicích se vyšplhala na 15,5 miliard švýcarských franků ve srovnání se ziskem 1,36 miliardy franků o rok dříve. Ostatní složky banky skončily v zisku.

Ztráta v posledním čtvrtletí znamená pro UBS první celoroční ztrátu od vzniku v roce 1997, a  to zhruba čtyři miliardy dolarů. Ředitel UBS Marcel Rohner nechtěl odhadovat, zda se v tomto čtvrtletí banka vrátí do zisku. Podle něj bude i rok 2008 velmi těžký.

Mnohem lépe si s těžkou situací na trhu poradila druhá největší švýcarská banka Credit Suisse. Přestože i ta musela odepsat špatné investice, do červených čísel se její hospodaření nepropadlo. V posledním čtvrtletí činil zisk necelé 1,2 miliardy dolarů.

Zisk Credit Suisse spadl na čtvrtinu