Vyhlídky americké ekonomiky se v posledních měsících zhoršily a centrální banka (Fed) je připravena na podporu ekonomického růstu dále zasahovat. Fed však musí být v dalším snižování úroků opatrný s ohledem na to, že ve druhé polovině roku se dá čekat hospodářské oživení, řekl dnes ve vystoupení v americkém Senátu šéf Fedu Ben Bernanke.

"Fed bude důkladně hodnotit nové informace a jejich dopad na ekonomický výhled a bude včas a podle potřeby zasahovat, aby podpořil růst a zajistil adekvátní ochranu proti rizikům zhoršení situace," řekl Bernanke v bankovním výboru Senátu. Banka však podle něho očekává, že během roku bude nynější útlum vystřídán oživením a zrychlením růstového tempa. Fed proto musí zvažovat dopady podpůrných zásahů v měnové i rozpočtové politice na inflaci, řekl Bernanke.

Americká ekonomika nyní zažívá silný útlum v důsledku vloni vzniklé krize na trhu bydlení. Proti hrozbě recese již Fed letos zasáhl razantním snižováním úroků a vláda s Kongresem přijaly soubor podpůrných rozpočtových opatření. Kdyby se však ukázalo, že útlum byl jen dočasný, vedly by tyto zásahy k růstu inflace, což by podkopalo střednědobé ekonomické vyhlídky.

Bernanke označil za pravděpodobné další zhoršování situace na trhu bydlení, kde od loňska prudce klesá stavební aktivita. Podle něj se také dá čekat, že bude dál oslabovat trh práce, což bude spolu s růstem cen energií a poklesem cen domů stlačovat spotřební výdaje. Zároveň rostou inflační tlaky, které zvedá drahá energie a potraviny spolu se slabým kurzem dolaru. Zvýšená inflace by výrazně komplikovala snahu Fedu zasahovat proti hospodářskému útlumu, připomněl Bernanke.