cnb-banka-192-128.jpgNěkteří členové bankovní rady České národní banky zpochybnili odhad zpomalení růstu HDP v letošním roce, jak s ním počítá prognóza makroekonomického vývoje. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady 7. února 2008, který centrální banka uvolnila v pátek.

Podle situační zprávy ČNB by měl hrubý domácí produkt vzrůst o 4,1 procenta v roce 2008, v roce následujícím by měl růst zrychlit na 4,6 procenta. Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu zveřejněných dnes vzrostl v loňském roce HDP o rekordních 6,6 procenta (více ZDE).

Rychlá změna cyklické pozice nehrozí

Vedle makroekonomické prognózy se minulý čtvrtek bankovní rada zabývala i úrokovými sazbami a zvýšila základní reposazbu na 3,75 procenta. Proti se vyslovili pouze vrchní ředitelé Robert Holman a Pavel Řežábek. Centrální banka zveřejnila jmenovité výsledky hlasování poprvé.

Podle některých členů není příliš obvyklé, aby došlo k rychlé změně takzvané cyklické pozice ekonomiky. Proti ní mluví i poměrně příznivé údaje z trhů práce a další ekonomické ukazatele.

"Oproti tomu ale bylo argumentováno, že se v našem hospodářském růstu může negativně projevit již zmíněné zpomalení světové hospodářské aktivity, které může být oproti předpokladům prognózy daleko výraznější," uvádí se v záznamu z jednání.

Měnová politika by neměla reagovat na minulou inflaci, ale hledět do budoucna

Bankovní rada se na druhé straně naopak shodla na tom, že nejistoty spojené s rozhodováním v měnové politice jsou v současné době vyšší než obvykle a že rizika jsou obousměrná. Rizika vyplývají jak ze současného vývoje globální ekonomiky, tak z vývoje ekonomiky české.

Jednota panovala i v názoru, že cenový nárůst z přelomu roku byl zapříčiněn jednorázovými šoky, které jsou mimo dosah měnové politiky a které časem odezní. Na jednání také zaznělo, že měnová politika by se měla orientovat především na budoucí vývoj cen a ne reagovat na minulý inflační vývoj způsobený ovlivněný z části administrativními úpravami od 1. ledna 2008.