dolar-usa-clovek-192-128.jpgSpotřebitelská důvěra ve Spojených státech amerických začátkem února výrazně klesla. Nyní je nejníže za 16 let, je na úrovni předchozí hospodářské recese. Obavy vyvolává především nepříznivý ekonomický výhled s rizikem vyšší nezaměstnanosti. Vyplývá to z dnešního výsledku průzkumu Michiganské univerzity.

Index nálady začátkem měsíce spadl na 69,6 bodu ze 78,4 bodu z konce ledna. Pokles byl výraznější, než se všeobecně očekávalo. Ekonomové očekávali jeho snížení na úroveň 76,3 bodu. Index se tak dostal vůbec nejníže od února 1992.

"Tak nízko byl index nálady pouze během recesí v polovině sedmdesátých let, na začátku osmdesátých let a počátkem devadesátých let," připomněl ve zprávě ředitel průzkumu Richard Curtin. Po zveřejnění výsledků klesl dolar vůči euru.

Marek: Fed přispěchá s pomocí

Dnešní data ze Spojených států amerických jsou podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka stejného rázu - dopadla mnohem hůře, než se očekávalo.

"Nejasná mozaika o vývoji americké ekonomiky tak byla doplněna. Obrázek americké ekonomiky a pravděpodobnost recese tak zůstávají stále stejně nejasné jako doposud. Nicméně se zdá být jasné, že americká centrální banka Fed přispěchá s další pomocí, která by měla omezit riziko recese, případně recesi co nejvíce zmírnit," uvedl pro server iHNed.cz Marek.

Pesimistické nálady se obecně rozšířily mezi domácnosti všech příjmových a věkových kategorií. Polovina dotázaných spotřebitelů očekává v následujícím roce pokles reálných příjmů a nárůst nezaměstnanosti. Celkem 86 procent spotřebitelů si navíc myslí, že ekonomika klesá. Podle agentury Reuters, která se na průzkumu podílí, je to nejvyšší údaj od roku 1982.