northern_rock192-128.jpgBritská vláda dnes prostřednictvím ministra financí předloží v parlamentu zákon, který by jí poskytl pravomoci ke znárodnění bank. Tento zákon by měl vládě umožnit převzít krachující hypoteční banku Northern Rock. O převedení banky pod dočasnou státní kontrolu rozhodla již v neděli.

"Cílem (nové legislativy) je udržet stabilitu britského finančního systému v situaci, kdy je podle ministerstva financí tato stabilita závažně ohrožována," uvádí se v návrhu zákona. Svými kroky se navíc britská vláda snaží poskytnout ochranu veřejným zdrojům ve formě finanční výpomoci, kterou vláda již dříve bance poskytla.

Největší znárodnění od sedmdesátých let

Z prohlášení ministra financí také vyplynulo, že akcionáři za své akcie dostanou pouze minimální kompenzaci, pokud vůbec nějakou. Investoři přitom požadují vyplacení alespoň nominální hodnoty akcií. Tržní hodnota akcií se však v současné době drží pouze asi na čtvrtinové hodnotě.

"Právní zákrok ze strany akcionářů je takřka nevyhnutelný," řekl analytik James Hutson z firmy Keefe, Bruyette & Woods. Akcie banky se v pátek prodávaly za 90 pencí, v pondělí se s nimi už neobchodovalo. Akcionáři však přišli o valnou část jejich hodnoty už dříve kvůli chybám vedení banky. Před rokem se totiž prodávaly za 12,51 liber.

Ze státní pokladny šlo zatím na záchranu banky zhruba 25 miliard liber, tedy asi 843 miliard korun. Vláda dala přednost znárodnění před dvěma nabídkami, jedné od společnosti Virgin Group miliardáře Richarda Bransona, druhé od managementu banky. V Británii tak dojde k největšímu znárodnění od 70. let.

Odborníci hodnotí znárodnění rozporuplně

Bulvární list The Sun rozhodnutí chválí, pozitivně se k němu staví i Financial Times, podle kterých tím vydělají zejména daňoví poplatníci. Vzhledem ke státním subvencím, které banka dosud získala, by podle deníku bylo nespravedlivé, aby daňoví poplatníci neměli "výnos" z nákladů, které do ústavu nepřímo vložili. Právě znárodnění jim tento "výnos" zajistí.  

Odborníci se ke znárodnění staví spíš negativně a předpokládají, že aktiva Northern Rock se budou dále snižovat. Podle komentátora listu The Times Anatola Kaletského bylo vládní rozhodnutí naprosto chybné. Smyslem tohoto kroku podle komentátora nemělo být pokračovat v podnikání a ozdravit banku, ale zabrat ji proto, aby ji vláda zavřela. Timesy také upozorňují na mohutné propouštění zaměstnanců kvůli rušení filiálek banky. Očekává se, že o místo přijdou tři až sedm tisíc lidí.