societe-generale-192-128.jpgFrancouzská bankovní skupina Société Générale, většinový vlastník Komerční banky, vykázala za poslední čtvrtletí minulého roku rekordní čistou ztrátu 3,35 miliardy eur (zhruba přes 84 miliard korun). Banka již předtím oznámila, že jí z obchodování vznikla ztráta sedmi miliard eur. Poslední čtvrtletí roku 2006 přitom uzavřela Société Générale se ziskem 1,18 miliardy eur.

"Za celý rok 2007 Société Générale zveřejnila zisk 947 milionů eur. Tento rok akcie Société Générale poklesly o 28 procent. Šéf SG Daniel Bouton nabídl již dvakrát, že odstoupí ale výbor hlasoval o jeho udržení," řekl pro server iHNed.cz analytik Patria Finance Jan Krejčí.

Dividendu za minulý rok proto Société Générale sníží na 0,90 eura na akcii z 5,20 eura za rok 2006. Na konci ledna Société Générale oznámila, že jí vznikla ztráta 4,9 miliardy eur z nekalých obchodních transakcí, které provedl její zaměstnanec Jérome Kerviel.

Francouzská Société Générale je tak další z velkých světových bank, které vykázaly slabé výsledky. Světový finanční sektor tak nadále ztrácí především kvůli krizi na americkém hypotečním trhu, která se táhne již od loňského léta.

Ztrácejí i ostatní banky

Největší švýcarská banka UBS skončila své hospodaření v posledním čtvrtletí loňského roku ve ztrátě 12,45 miliardy franků (11,3 miliardy dolarů). Díky svým investicím do cenných papírů krytých rizikovými hypotékami z USA musela odepsat 13,7 miliard dolarů. Švýcarská banka UBS podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka doplatila na hypoteční krizi v USA nejvíce ze všech evropských bank.

"Za posledních šest měsíců akcie UBS klesly o více než 40 procent. Důvodem je velká expozice vůči strukturovaným kreditním produktům navázaným na subprime-hypotéky. I přes odpisy ve třetím a čtvrtém kvartálu zůstává v portfoliu UBS 28 miliard dolarů těchto problémových cenných papírů. Zároveň další 3 miliardy dolarů jsou exponovány vůči ratingu pojišťoven dluhopisů, kolem nichž se nyní točí vše na finančních trzích," uvedl pro server iHNed.cz Marek.

Největší francouzská banka BBP Paribas musela loni v posledním čtvrtletí odepsat hodnotu cenných papírů ve výši 589 milionů eur. Její zisk kvůli tomu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl o 42 procent na 1,01 miliardy eur. Americké banky Merrill Lynch a Citigroup měly ztráty po 9,8 miliardy USD.

Société Générale bude odkupovat své akcie dále

"BNP Paribas neunikla odpisům ztrát u cenných papírů postižených hypoteční krizí ve Spojených státech amerických, nicméně expozice francouzské banky vůči tomuto problému je relativně malá a odpisy nedosáhly ani jedné miliardy dolarů. Ve srovnání s ostatními velkými evropskými bankami jde o jedny z nejmenších ztrát. Z francouzských bank například Société Générale musela odepsat 3 miliardy, Credit Agricole 4,8 miliardy a Natixis 1,75 miliardy dolarů," sdělil Marek.

Société Générale získá z nové emise svých akcií, které upsaly investiční banky JP Morgan a Morgan Stanley, 5,5 miliardy eur. Dnes banka oznámila, že bude pokračovat ve zpětném odkupu svých akcií, aby vyrovnala negativní dopad nové emise na výsledky přepočtené na jednu akcii.

Akcie Société Générale o šest procent na 71,15 eura, a tržní kapitalizace banky tak dosáhla 33 miliard eur. Od letošního ledna je emise slabší o 30 procent, když za minulý rok ztratila 23 procent.