Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se obává možného dopadu současných, téměř rekordních cen ropy na světovou ekonomiku. Zatím však vidí málo signálů, že by vysoké energetické náklady růst poškodily. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters prezident OPEC a ministr energetiky SAE Muhammad bin Zajn Hamilí a dodal, že OPEC je připraven těžit více ropy, pokud to bude potřeba. Zatím však není jisté, zda kartel do konce letošního roku bude muset těžbu zvýšit.

"Jsme znepokojeni vysokými cenami ropy, protože nechceme prožít recesi," řekl Hamilí ve svém prvním oficiálním rozhovoru od počátku letošního roku, kdy se ujal funkce. Podle něj je však zatím málo signálů, že by drahá ropa měla vliv na expanzi, a vypadá to, že globální ekonomika přes vysoké ceny ropy v letošním roce opět zaznamená silný růst.

V reálném vyjádření, tedy po úpravě o inflaci a slabý dolar, náklady na barel ropy nejsou vyšší než před třemi desetiletími, dodal Hamilí. Minulý týden se cena londýnské ropy Brent vyšplhala na 11měsíční maximum 78,40 dolaru za barel a ocitla se tak blízko loňského srpnového rekordu 78,65 dolaru za barel.

Poptávka po ropě roste hlavně na rozvíjejících se trzích jako Čína a Indie. Hamilí však dodal, že neví, zda to znamená, že OPEC bude muset v letošním roce více otevřít kohoutky. Již dříve někteří zástupci kartelu uvedli, že podle jejich názoru nebude potřeba v letošním roce měnit těžební limity.

Hamilí upozornil, že podle současných odhadů se výrazně zvyšuje nabídka od producentů mimo kartel OPEC, která by měla pomoci uspokojit rostoucí poptávku. OPEC je zdrojem více než třetiny světové ropy. V letošním roce kartel čelí tlaku od spotřebitelských zemí, které jsou členy Mezinárodní agentury pro energii (IEA), aby zvýšil těžbu ropy a pomohl tak stlačit vysoké ceny. Hamilí se však domnívá, že vyšší produkce výrazně nepomůže k poklesu cen, protože dodávky ropy jsou nyní dostačující. Světové zásoby ropy jsou nad pětiletým průměrem a další těžba by je jen zvýšila.

Ceny ropy podle něj rostou kvůli nízkým dodávkám rafinovaných produktů ve Spojených státech, nákupu termínových kontraktů na ropu investičními fondy a mezinárodnímu politickému napětí. Hamilí tak zopakoval názory jeho kolegů z kartelu, podle kterých jsou současné dodávky ropy odpovídající. OPEC podle Hamilího neplánuje žádné mimořádné setkání, na kterém rozhoduje o těžbě, před pravidelným zasedání, které se uskuteční v září.