Mediální skupina News koupí za 5,6 miliardy dolarů (115 miliard korun) společnost Dow Jones & Co, jež vydává list Wall Street Journal. Oznámily to dnes firmy s tím, že transakce získala dostatečnou podporu rodiny Bancroftů, která společnost Dow Jones ovládá.

Majitel firmy News Corp. Rupert Murdoch tak rozšíří své mediální impérium o jeden z hlavních zdrojů podnikatelských informací ve Spojených státech. "Je naší nejvřelejší nadějí, že Wall Street Journal si v příštích letech nadále udrží a zaslouží všeobecný obdiv a respekt, se kterým je vnímán po celém světě," uvedl mluvčí rodiny Bancroftů.

Murdoch strávil poslední tři měsíce přesvědčováním rodiny Bancroftů, která firmu Dow Jones již více než století kontroluje. Rodina nabídku na převzetí nejprve odmítala kvůli obavám, že Murdoch sníží image listu Wall Street Journal a využije zpravodajské aktivity firmy Dow Jones k podpoře svých podnikatelských zájmů. Proti převzetí se stavěla rovněž řada zaměstnanců společnosti Dow Jones.

Rodina nakonec svolila

Správní rada schválila nabídku poté, co členové rodiny Bancroftů kontrolující zhruba 38procentní podíl naznačili, že jsou nakloněni uzavření dohody. Celá rodina Bancroftů má ve firmě 64procentní podíl, napsala agentura Reuters.

"Je to zlá věc pro Dow Jones i americkou žurnalistiku, že rodina Bancroftů nemohla odolat Murdochově štědré nabídce," řekl bývalý člen správní rady firmy Dow Jones Jim Ottaway. "Je smutné, že skončí 105letá rodinná tradice ochrany nezávislosti firmy Dow Jones," dodal.

Část rodiny Bancroftů aktivně hledala alternativní možnosti pro budoucnost podniku. Klíčoví členové rodiny však nakonec dospěli k závěru, že jedinou možností je přijetí nabídky. "Na jednu stranu je to dost smutné, ale na druhou stranu to byla jediná rozumná věc, která se dala udělat," řekla podle internetového serveru Wall Street Journal Online členka rodiny Elisabeth Gothová-Chelbergová.

Dow Jones vydává vedle listu Wall Street Journal také periodikum pro investory Barron's, provozuje zpravodajskou webovou stránku Marketwatch.com a také servis Dow Jones Newswire, který ve vydávání finančních zpráv konkuruje agenturám Reuters a Bloomberg.

News vlastní vysílací síť Fox, kanál Fox News, několik listů v Británii a Austrálii, New York Post, filmové a televizní studio 20th Century Fox a internetové stránky MySpace.