Česká koruna, která koncem týdne posunula svá historická maxima k euru i dolaru, je nadhodnocená, a v horizontu několika měsíců by tak měla spíše oslabit. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Během následujících několika dnů a týdnů ale podle nich nelze vyloučit zpevnění kurzu na nové rekordy, a to především následkem nákupů tuzemské měny ze strany spekulantů.

Investoři čekají na rizikovější příležitosti

Česká měna v pátek vylepšila historické maximum k dolaru na 17,47 Kč/USD. Svého rekordu k euru dosáhla koruna ve čtvrtek, když prudce posílila až na 25,82 Kč/EUR. Posilování koruny je v posledních měsících funkcí averze investorů vůči globálnímu riziku, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dokud tedy neuvidí globální investoři příležitosti v rizikovějších instrumentech, než jsou krátkodobá korunová aktiva s nízkým výnosem, může podle něj kurz koruny atakovat nová historická maxima.

Krátkodobý výhled pro korunu vypadá dobře, a ta by se tak mohla držet kolem 26,00 Kč/EUR, míní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Domácí data a výhled sazeb je podle něj pro korunu pozitivní, což může krátkodobé investory lákat zvláště za situace, kdy USA i eurozónu nejspíš čeká zpomalení.

Korunu oslabí vybírání zisků

Z hlediska makroekonomických veličin je koruna silná a pokračování posilujícího trendu současným tempem není v delším období udržitelné, míní analytik Komerční banky Jan Vejmělek. V horizontu několika týdnů tak čeká korekci současných zisků směrem k 26,50 Kč/EUR.

Kurz koruny je poněkud přehřátý a vyhnaný zejména spekulacemi, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Nyní prý bude stačit, aby několik větších investorů začalo takzvaně 'vybírat zisky' a korunu prodávat, kurz lehce oslabí, ostatní se zaleknou, aby jim rozjetý vlak neujel a začnou korunu prodávat hromadně. Tím ji oslabí ještě více. Koruna má tedy prostor k případnému posílení již jen v řádu haléřů. Naopak v dalších dnech až týdnech existuje celkem vysoká pravděpodobnost oslabení v řádech až desítek haléřů, dodala.

Po extrémních výkyvech přichází korekce

Koruna letos posílila vůči euru i dolaru nejvíce ze všech světových měn, upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Nečekám že tento primát udrží a půjdeme rychle až na 25,0 koruny za euro. Byl by to pak velký problém pro exportéry. Čekám, že koruna bude posilovat, ale tempo růstu by mělo zvolnit," podotkl. "Jaký bude kurz příští týden, neví nikdo, ani věštkyně nebo centrální mozek lidstva by to netrefil. Po extrémních výkyvech ale většinou přichází korekce, a tu pak je třeba ihned využít k zajištění," uzavřel.

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.