trichet-192-128.jpgJedním z rozhodujících faktorů pro posouzení, zda Slovensko bude moci v lednu příštího roku přijmout euro a vstoupit tak mezí země eurozóny, bude dlouhodobější vývoj slovenské inflace bude. Informoval o tom prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

"Je jasné, že jednou z hlavních věcí, o které půjde, bude posoudit udržitelnost plnění kritérií, a to včetně inflačního kritéria," řekl v hospodářském a měnovém výboru Evropského parlamentu Trichet. Největším rizikem pro vstup našich východních sousedů do eurozóny je právě inflace.

K zavedení eura země potřebuje souhlas Evropské centrální banky a Evropské komise, který se očekává letos v květnu. Definitivní rozhodnutí by pak mělo padnout na červencovém zasedání Rady EU, zástupců všech členských zemí unie. Slovensko by vstoupilo do eurozóny jako vůbec první země visegrádské čtyřky. Česká republika, Polsko a Maďarsko počítají se zavedením eura až v pozdějších letech.

Rozdílný přístup Evropské komise a ECB

Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše je v poslední době znát jiný přístup Evropské komise a Evropské centrální banky k tomu, co znamená udržitelnost a plnění inflačního kritéria. Evropská komise považuje podle Bureše za směrodatné, aby Slovensko technicky splnilo maastrichtská kritéria pro zavedení eura.

"Tou udržitelností myslí především to, aby nepoužilo nějaké jednorázové fígle. Například, aby nedošlo ke zmrazení cen potravin po dohodě s obchodními řetězci na určitou dobu, díky němuž by se země v době hodnocení vešla do kritéria," vysvětlil Bureš.

Evropská centrální banka se dotýká spíše problematiky dlouhodobé udržitelnosti z pohledu dlouhodobé konvergence ekonomik střední a východní Evropy, kdy tyto ekonomiky rostou daleko rychleji. "Přirozeným procesem je pak rychlejší růst cenové hladiny. Ten se může realizovat prostřednictvím zhodnocování nominálního kurzu či rychlejší inflací. A právě v tomto vidí ECB rizika pro dlouhodobou udržitelnost inflace u nových členů," podotkl Bureš.

Bureš: Základní zprávu vypracovává Evropská komise

"Myslím si, že Evropská centrální banka nemá příliš možností tyto pohledy do současných kritérií nějakým způsobem zohlednit. Důležitější je z mého pohledu postoj Evropské komise, která vypracovává tu základní zprávu, na jejímž základě Rada EU rozhoduje. Varování prezidenta ECB Tricheta by tak příliš velký dopad mít nemělo," zdůraznil Bureš.

Podle něj má Slovensko v současné době dostatečnou rezervu pro splnění inflačního kritéria.

Čtěte více: Slovenská inflace splňuje podmínku pro euro - ZDE

Podle kritérií pro přijetí eura nesmí meziroční růst spotřebitelských cen ve sledovaném období překročit o více než 1,5 procentního bodu 12měsíční průměr tří zemí unie s nejnižší mírou inflace. Průměr slovenské inflace byl v únoru 2,1 procenta proti požadované maximální hodnotě 3,1 procenta.