Zbývají vám nějaké akcie z kuponové privatizace a chcete je prodat? Zdaleka ne všechny akcie tehdy rozdané jsou obchodovatelné na RM-Systému nebo burze. Pak máte jedinou možnost - najít si vlastního kupce.

Najít kupce pro akcie samostatně, bez organizovaného trhu, není nemožné. Mělo by stačit zadat její název či další přibližující údaje o akciích do internetového vyhledávače. Je pravděpodobné, že kupce takto naleznete.

Někteří soukromí investoři se totiž aktivně zabývají skupováním akcií menších firem. V nich je reálná příležitost najít kupce i pro vaše akcie.

Jejich cílem může být snaha o získání vlivu či majoritního podílu ve společnosti.

Ale může to být také snaha získat "výpalné" od vedení firmy, k čemuž slouží různé právní kličky v paragrafech na ochranu drobných akcionářů, nebo pokus paralyzovat podnik.

Otázkou zůstává, za jakou cenu byste měli akcie prodat. Ať již naleznete jakéhokoli kupce, jeho snahou bude cenu co nejvíce snížit. Budete-li mít ale nepřiměřené požadavky, akcie neprodáte. Optimální je vytvořit si představu o hodnotě akcií. Například podle zisku, jakého společnost dosahuje, a porovnat si cenu akcie a zisk (případně další ukazatele hospodaření) s jiným podnikem ze stejného či příbuzného oboru obchodovaným na burze.

Při samotném individuálním prodeji je důležité také právní zajištění transakce - tedy nejlépe sepsání kupní smlouvy. Nebo v případě listinných cenných papírů v menším objemu prodej "za hotové". Ovšem to již platí pro libovolný prodej jakéhokoli zboží.

Určit cenu akcií společností, které nejsou obchodovány na burze, není vůbec jednoduché.

Použití tržního mechanismu nabídky a poptávky není optimální. Stanovení konečné ceny závisí především na schopnosti vyjednávání kupce a prodejce.

Při individuálním prodeji je dobré vytvořit si základní představu o ceně ještě před uskutečněním prodeje.

Základním vodítkem může být ukazatel P/E - cena akcie lomená ziskem společnosti na akcii. Ukazatel se zpravidla počítá na základě dat z burzy (cena akcie) a zisku společnosti.

Protože neznáme cenu akcie, a tudíž ani P/E ukazatel, musíme si pomoci společnostmi, jejichž akcie na burzách obchodované jsou.

Abychom mohli odhadnout cenu akcie společnosti, k výpočtu použijeme P/E buď celého sektoru, v němž prodávaná společnost působí, nebo (což může být přesnější) společnosti srovnatelné velikosti působící ve stejném regionu. Optimální je vypočítat si průměrné P/E z více takovýchto společností. Ovšem zdaleka ne vždy je těch obchodovaných na burze v regionu dostatek.

Není-li v daném regionu obchodovaná žádná společnost z požadovaného regionu, lze využít P/E společností působících ve srovnatelných regionech.

Máte-li zjištěné P/E, stačí již doplnit zisk společnosti, který by měl být dostupný z výroční zprávy, a počet vydaných akcií. Ten by měl být zachycený například v obchodním rejstříku.

Vynásobíte-li P/E ziskem na akcii, získáte odhad ceny vašich akcií.

Odpovídá: Petr Zámečník

šéfredaktor serveru investujeme.cz