ceske_drahy_02_192x128.jpgEvropská komise se pravděpodobně bude zabývat převodem dvanáctimiliardového majetku z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Majitel Student Agency Radim Jančura totiž do měsíce předloží komisi zprávu o stavu železniční dopravy v Česku, ve které bude kritizovat nestandardní finanční toky mezi státem a drahami.

Jančura se domnívá, že pokud komise shledá převod majetku jako nepovolenou veřejnou podporu, budou muset dráhy peníze vrátit a stát zaplatit pokutu. V opačném případě prý přesune plánované miliardové investice do železniční dopravy na Slovensko a do okolních zemí.

Dvanáct miliard korun původně určených pro státní fond dopravy získá Správa železniční dopravní cesty za majetek Českých drah. Dráhy budou muset peníze závazně použít na zlepšení osobní dopravy.

Čtěte také:

"Evropská komise povolila Česku dotovat nákup nových vlakových souprav do roku 2013 maximální částkou 4,8 miliardy korun. Další dotace jsou povoleny pouze jako úhrada prokazatelných ztrát ve veřejné dopravě. Stát nemůže jen tak dotovat České dráhy, jde o soukromou společnost," řekl Jančura.

Převod majetku kritizuje také šéf Sdružení železničních společností Jiří Mužík. Podle něj jde o stejný majetek, který měl být původně převeden na SŽDC za 400 milionů korun.

Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač označil již dříve Jančurovy argumenty za nesmyslné. "Ten člověk neví, co mluví," poznamenal Hodač k Jančurovým vyjádřením. Podle náměstka jde při převodu majetku právě o vytvoření spravedlivých podmínek pro všechny dopravce, tedy i pro případné Jančurovo budoucí angažmá na železnici. Státní SŽDC se bude místo drah starat o koleje, inkasovat platby za jejich použití nebo vytvářet jízdní řád pro všechny dopravce.

Hodač zároveň odmítl, že by platba za majetek mohla být nepovolenou státní podporou, kterou by mohla stíhat Evropská unie. Podle Hodače jde o standardní tržní operaci a nikoliv dotaci.