rms__192x128_.jpgDne 24. května 1993, to jest přesně před patnácti lety, bylo zahájeno obchodování na mimoburzovním akciový trhu RM-Systém. Vzhledem ke změně legislativy se bude muset tento systém transformovat na burzu a stane se tak druhou burzou v České republice vedle Burzy cenných papírů Praha.

"O nijak závratnou změnu nepůjde. Firma bude evidována jako burza, a bude tak podléhat regulaci ČNB," uvedl pro Hospodářské noviny marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička. Lidé také nebudou mít na trh RM-Systému přístup přímo jako dosud, ale prostřednictvím obchodníků s cennými papíry - členů nové burzy.

"Nepreferujeme ale členský přístup, takže lidé, kteří budou obchodovat aktivně a budou vyhodnoceni jako zkušení investoři, budou moci uzavírat obchody přímo. Podrobnosti ještě dolaďujeme s ČNB," dodal Vodička. Změna by měla nastat koncem tohoto roku nebo začátkem roku příštího.

Čtěte více o vývoji akcií

Změnu si vynutilo přijetí evropské směrnice MIFID a novelizace zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou 9. května tohoto roku schválil parlament. Služeb RM-Systému využilo za 15 let více než 3,5 milionu drobných investorů, kteří obvykle prodávali akcie nabyté v kuponové privatizaci. Celkový objem obchodů dosáhl 823 miliard korun.

Tržní podíl RM-Systému na tuzemském kapitálovém trhu postupně klesl pod jedno procento, ale zájem individuálních investorů o obchodování akcií v poslední době narůstá. V RM-S se obchoduje také s akciemi, které na pražské burze nepořídíte. Vedle tuzemské Tatry lze pořídit i akcie některých velkých firem jako německého Siemens či McDonald's.

Mezi historicky nejobchodovanější patří akcie investičního restitučního fondu (21,8 miliardy korun), následovaný bankovními tituly - Komerční banka (19,4 miliardy korun), Investiční banka (18,4 miliardy korun) a Česká spořitelna (13,5 miliardy korun). Dnes se nejvíce obchoduje s akciemi ČEZ, Telefónica O2, Unipetrol, Erste Bank a Zentiva.

Nejúspěšnějším titulem uplynulého týdne byly akcie Vítkovic, které si připsaly 6,9 procenta. Na druhém místě se umístily akcie vlastníka OKD společnosti NWR s 5,6 procenty. Následovaly emise farmaceutické společnosti Zentiva (4,8 %), tabákového koncernu Philip Morris ČR (3,6 %) a Exxon mobil (3 %).