Zhruba pět miliard dolarů bude cena, za kterou se Brazílie stane světovou ropnou mocností. Tolik totiž podle expertů bude stát těžba zásob, jejichž objevení letos v dubnu slavnostně Brazilci oznámili. Nové ropné pole, v moři 400 kilometrů východně od Rio de Janeira, by mohlo být až třetím největším nalezištěm na světě.

Brazílie by se mohla stát osmým největším světovým producentem ropy. Má to však jeden háček. - Ropa leží v moři pod silnou vrstvou pohyblivého písku a soli v šestikilometrové hloubce.

Podle ministra dolů a energetiky Edisona Loba, citovaného agenturou Bloomberg, se koncese a širší průzkum nezačnou dělat dříve než v roce 2009 - firmy nemají dřív k dispozici potřebné vybavení. A první ropa z nového pole, které dostalo název Tupi, přijde na trh za sedm, spíš až za deset let.

Nové pole je největším nálezem za posledních třicet let. Odhadované zásoby se rovnají zásobám norským, větším nálezem v poslední době bylo jen také velmi těžce dostupné ruské arktické naleziště Štokman.

Brazilský státní monopol Petrobras a zahraniční firmy, kterým vláda v Brazílii udělí licenci, se ovšem potýkají s obrovskými problémy, které ilustrují situaci celého ropného průmyslu: není dostatek techniky a expertů, inženýrů, kteří by byli okamžitě k najmutí na průzkumné a těžební práce.

Jedinou útěchou může být, že se ukazuje, že ropa z nového pole bude tzv. lehká, náklady na její zpracování tudíž nebudou tak velké.

Brazílie, která i tak mířila k ropné soběstačnosti, se stane zřejmě důležitým a velkým vývozcem ropy i jejích produktů.

Zároveň je to země proslulá velkým podílem biopaliv v dopravě. Její už tak dost rychle rostoucí ekonomika by mohla získat další důležitý impulz. Všechno bude ovšem záležet na tom, jak rychle a s jakým úspěchem se bude rozvíjet těžba ve složitých podmínkách, ve vodách Atlantského oceánu.