Rekordně vysoké ceny ropy mají i pozitivní efekty. Zvyšují atraktivitu oblastí, kde byla dosud těžba ropy příliš drahá. Takovým příkladem je Bosna, kde byla ropa nalezena už před deseti lety, ale náklady na její těžbu z ní dělaly neefektivní investici. Při současných cenách už se však investice vyplatí. Podle agentury Reuters to tvrdí to geologové a inženýři. Někteří z nich dokonce říkají, že by se Bosna mohla stát ropě soběstačná.

Američané a Britové se o místní ropu zajímali už v devadesátých letech. Výzkumy, které objevily ropu na severu i jihu země, ale přerušila občanská válka, která vedla k rozbití Jugoslávie. "Nyní, když vidíme, že barel ropy možná dosáhne 200 dolarů do konce roku, je přirozené, že přemýšlíme o průzkumech alespoň v místech, kde si to stát může dovolit sám," řekl geolog Abdulah Basic.

Čtete více o cenách ropy a nových nalezištích

Po válce došlo k rozdělení Bosny na dvě území, Muslimsko-Chorvatskou federaci a Srbskou republiku. Výzkum ukázal pět potenciálních ropných polí v muslimsko-chorvatské části a pravděpodobně stejný počet v srbské. Nikdo si ale není jistý velikostí nalezišť. Basic řekl, že v případě federace jde o 20 milionů tun v nalezištích na severu země až po 500 milionů tun na jižních polích.

Společnost Energoinvest, která byla partnerem Američanů v projektu devadesátých let, se usilovně snaží po 17leté pauze znovu začít. Asistent generálního ředitele Ibrahim Bosto řekl, že společnost přijala plán pro výzkumy výskytu ropy a plynu v Muslimsko-Chorvatské federaci na roky 2008 až 2017.

"Dalším krokem bude najít strategického partnera, která bude připraven financovat hlavní část těchto drahých průzkumů," řekl Bosto. "Doufáme, že zaujmeme velké západní firmy." Podle něj by první vrty mohly být v severní části provedeny na začátku roku 2009. "Předpokládáme, že tam v každém nalezišti jsou zásoby ropy mezi 50 a 100 miliony barely, které by mohly pokrýt pokrýt bosenskou poptávku v příštích 15 až 20 letech," řekl Bosto.

Práva na výzkumy v srbské části patří ruské společnosti Zarubezhneft, která koupila majoritní podíl v rafinérii Brod. "Věřím, že jsou v oblasti obrovské zásoby ropy," řekl generální manažer rafinérie Aleksander Litvinenko.

Ceny ropy

Světové ceny ropy, které "zažívají" v tomto roce prudký růst, budou i nadále vysoké. V horizontu následujících tří až pěti let by se mohly pohybovat v rozmezí mezi 104 až 108 dolary za barel. V Kapském Městě to v pondělí uvedl hlavní ekonom Světové banky (SB) Justin Lin.

Cena ropy prudce vzrostla ve čtvrtek a pátek minulého týdne, a to o více než 16 dolarů za barel, tedy o zhruba 13 procent. Hlavními důvody bylo oslabení amerického dolaru a rostoucí napětí mezi Izraelem a Íránem.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) však přesto nevidí potřebu, aby se těžilo v reakci na prudký nárůst cen více ropy. "Myslím, že oni (členové OPEC) při tak vysokých cenách už mají nějaký motiv," řekl k postoji OPECu Lin.