bernanke192.gifŠéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke v pondělí naznačil, že v nejbližší době Fed zvýší úrokové sazby. Chce tak zasáhnout proti inflaci, která se kvůli prudce rostoucím nákladům na energie šplhá vzhůru.

"Poslední kolo nárůstu cen energie zesílilo rizika inflace a inflačních očekávání. Fed se bude důrazně bránit erozi dlouhodobějších inflačních očekávání, protože jejich uvolnění by mohlo destabilizovat ekonomický růst i inflaci," řekl Bernanke.

Šéf Fedu rovněž bagatelizoval nečekaný květnový nárůst míry nezaměstnanosti na 5,5 procenta z dubnových 5,1 procenta, nejrychlejší zvýšení za 22 let. Uvedl, že rizika výraznějšího útlumu americké ekonomiky již ustoupila.

Bernanke důrazně varoval před inflací již před týdnem, kdy se také neobvykle vyslovil k tématu slabého dolaru. Řekl tehdy, že Fed i ministerstvo financí USA "bedlivě monitorují" vývoj na devizovém trhu, zejména co se týče hodnoty dolaru a důsledků jejích změn na inflaci.

Čtěte také:

Fed začal loni v září v reakci na hypoteční a úvěrovou krizi a hrozící útlum ekonomiky razantně snižovat úroky a minulý měsíc srazil základní úrokovou sazbu na dvě procenta, tedy čtyřleté minimum. Již tehdy však naznačil, že by to mohlo být prozatím poslední snížení sazeb. Nižší sazby podporují ekonomický růst, zároveň ale zvyšují riziko inflace.

Meziroční inflace v USA stoupla v dubnu na 3,2 procenta. Ještě vyšší je inflace v Evropě, kde v zemích eura vystoupila v květnu na rekordních 3,6 procenta. Evropská centrální banka proto minulý týden naznačila, že příští měsíc zřejmě zvýší úrokové sazby.