mobile_calling_350_210.jpgPodle asociace GSMA, která sdružuje asi 750 operátorů, je na vině rostoucí regulace ze strany EU, která firmám krátí zisky. Evropské společenství takto například loni mobilním operátorům nařídilo zlevnit hovory z mobilních telefonů v zahraničí (roaming) a nyní možná ke stejnému kroku přistoupí i u SMS a datových služeb.

"Aby Evropská komise ospravedlnila strop maloobchodních cen, tvrdila, že mobilní operátoři mají nadměrné zisky, ale výnos na jednoho pracovníka byl v roce 2006 jen devět procent. Pro srovnání, u firem, které vyvíjejí software či medikamenty, činí tento ukazatel 20 procent," odkazuje GSMA na studii konzultační společnosti A.T. Kearney.

EU loni operátorům nařídila, že ceny nesmějí překročit 49 eurocentů (11,76 koruny) za minutu volání ze zahraničí a 24 eurocentů (5,76 koruny) za minutu u příchozího hovoru. Po další dva roky se navíc cenové stropy mají snižovat. Evropská komise při návrhu této regulace tvrdila, že pokles cen bude doprovázen zvýšeným zájmem o roamingové volání. Mobilní operátoři tak neměli přijít o velkou část svých zisků.

GSMA však tvrdí, že se žádný velký "boom" v zájmu o volání ze zahraničí  nekonal. Společnost A.T. Kearney spočítala, že meziročně objem roamingových hovorů vzrostl o 11 procent, přičemž výnosy poklesly o 26 procent. Kapitálové výdaje přitom klesají již tři roky po sobě. Zatímco v roce 2005 činily 13 procent z výnosů, o rok později to bylo 12 procent a loni se snížily na 11 procent. Pokles přitom podle GSMA přichází ve špatnou chvíli.

"Evropský průmysl mobilních komunikačních služeb je zrovna uprostřed dalšího významného investičního období, kdy je třeba financovat nové služby. Například širokopásmové mobilní připojení k internetu, stahování videa, mobilní televizi či mobilní e-mail. To vše zlepší každodenní život Evropanů a zvýší konkurenceschopnost celého kontinentu," uvedl Tom Phillips, šéf jednoho z oddělení asociace mobilních operátorů.

Dále čtěte

Komunikační společnosti navíc upozorňují na klesající ceny služeb. Od roku 2004 do roku 2007 prý volání zlevňuje v průměru o 13 procent ročně. Cena za roaming údajně do dubna letošního roku meziročně klesla o čtvrtinu, u SMS posílaných ze zahraničí o 18 procent. "Jednotliví operátoři předpokládají, že ceny budou nadále klesat," doplnila GSMA.

Navzdory stížnostem komunikačních společností však EU nemusí od další regulace hned tak ustoupit. Například v noci na úterý vypršel termín, do nějž měli mobilní operátoři zlevnit ceny u SMS posílaných ze zahraničí a u datových služeb. Pokud by tak neučinili, Evropská komise jim chce zlevnění opět nařídit pomocí evropské legislativy. Zda tak ale učiní, není jasné.