Agentuře Reuters to řekl poradce náměstka ředitele Tatněfti Nurislam Subajev. Odmítl ale uvést, jak velké bylo snížení dodávek. Podotkl však, že objem dodávek ropovodem Družba do České republiky se brzy vrátí na běžnou úroveň.

Původní omluva: technické potíže 

Obchodní představitel Ruské federace v ČR Grigorij Sarišvili v pondělí na schůzce s českým ministrem průmyslu a obchodu uvedl, že příčinou snížení dodávek ropy do Česka byly technické důvody, a ne politické, jak se původně spekulovalo. Ruská strana odkázala na problémy při těžbě ropy a blíže nespecifikované změny v ruských dodavatelských společnostech.

Přečtěte si více o ruských dodávkách ropy

 

Dodávky ropy z Ruska klesaly celý uplynulý týden a v pátek ruská strana oznámila, že snížení dodávek pro červenec bude ve větším rozsahu. V reakci na to se objevily spekulace, že výpadky mohou být ruskou reakcí na podpis smlouvy o umístění amerického radaru v Česku.

Turci mají lepší marže 

"Měli jsme jednoduše nedostatek objemu pro splnění plánu našich dodávek pro Tupras," řekl Subajev. Tupras je největší rafinerií v Turecku a předním dovozcem ropy od Tatněfti. "(Tupras) je naším dlouhodobým partnerem a marže jsou zde lepší," dodal.

Do Česka se ročně dováží zhruba 7,7 milionu tun ropy. Z toho cca 5,5 milionu ropovodem Družba z Ruska a 2,2 milionu ropovodem IKL z terminálu v Terstu. Budování dalšího ropovodu se neplánuje, protože ropovod IKL má dostatečnou kapacitu na to, aby v případě potřeby Česko zásoboval. Jeho aktuální kapacita je deset milionů tun ropy za rok, což je o třetinu více, než je celková tuzemská roční spotřeba.

Ve státních hmotných rezervách je aktuálně k dispozici množství ropy, které by pokrylo 95 denní spotřebu. Evropská legislativa určuje jako minimální množství zásoby na 90 dní.