Česká národní banka ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu na 3,5 procenta, a splnila se tak slova guvernéra Zdeňka Tůmy z července. Krok centrální banky tak zřejmě alespoň prozatím zamezil dalším rekordům koruny, která na rozhodnutí ČNB zareagovala dalším oslabením.

Banka ale zároveň dala najevo, že se dalších inflačních tlaků už neobává a předpokládá, že inflaci stlačí silná měna. Snížením úrokových sazeb navíc může dojít ke krátkodobému podpoření ekonomické kondice.

NOVÉ Blogy iHNed.cz

Zda inflace v Česku začne klesat od října, jak říká ČNB, zda koruna už nebude tak posilovat a zda se ČR vyhne finanční krizi, se můžete ptát hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška.

(Z technických důvodů se Vaše dotazy mohou zobrazovat s časovým zpožděním. Děkujeme za pochopení.)

blog-pavel-sobisek__48x48_.jpgPavel Sobíšek se věnuje makroekonomice a finančním trhům. V současné době pracuje jako hlavní ekonom v UniCredit Bank Czech Republic. 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Holub
Dobrý den, pane Sobíšku, kolik je podle rovnovážná míra kurzu koruny vůči EUR podle parity kupní síly? Děkuji
Dobrý den, přesně odpovědět neumím, nicméně: česká úroveň HDP na hlavu v paritě kupní síly byla loni na 72% Německa a cenová úroveň v prvním kvartálu letošního roku na 70%. Česko se v poslední době vlivem posílení kursu a inflace rychle posunulo z pozice dříve "levné" země na střední úroveň. Možná až moc rychle.
Pavel Sobíšek
Petr Vavra
jaky ocekavate vyvoj USD a EUR vuci korune v horizontu do konce tohoto roku? Dekuji
Predikce UniCredit Bank pro EUR/CZK na konci roku je 25.70. Tuto úroveň držíme již několik měsíců a vzhledem k vývoji posledních dní ji stále vidím jako realistickou. USD/CZK by se měla do konce roku zvednout na 17, také díky předpokládanému posílení USD proti EUR.
Pavel Sobíšek
Jáchym
Přeji hezký den, ve světle dnešního čísla o inflaci, mi přijde, že se možná ČNB se sazbami unáhlila. Navíc i dnešní oslabení kurzu koruny vůči dolaru tomu nahrává.
Nechci hodnotit přímo krok ČNB. Dnes zveřejněná čísla z ekonomiky (průmysl, stavebnictví) ovšem vypadají dost pesimisticky. Pokud bude takový vývoj pokračovat, uvolnění měnové politiky a slabší CZK budou na místě.
Pavel Sobíšek
Tomáš
Dobrý den, myslíte, že ČNB vychází ze správných modelů scénářů makroekonomického vývoje v zemích eurozóny? Mám pocit, že spíše se leckdy v odhadech trefují spíše analytici společností a bank než samotná ČNB... Děkuji za odpověď, hezký den,
ČNB pokud vím výhled ekonomiky eurozóny nepredikuje, ale přebírá konsensuální data. Zda tato data správně fungují v modelech ČNB při predikcích české ekonomiky, si netroufám říct. Tolik do modelů ČNB nevidím.
Pavel Sobíšek
Tycoon
Neměla by ČNB sazby naopak zvyšovat, když inflační cíl má 2%, zatímco inflace se teď pohybuje mezi 6-7% ? Hodně lidí mluví o "nadhodnocení" koruny. Já si naopak myslím, že je podhodnocená a dlouhodobě bude posilovat, dokud nepřijmeme Euro. Jaký je váš názor?
Koruna už více než deset let posiluje o několik procent ročně. Zároveň ale osciluje kolem svého trendu, takže když to některý rok s posilováním přežene, dostaví se obvykle korekce. Myslím, že jsme ve fázi korekce právě teď. Důvodem ke snížení úrokových sazeb může být obava, že vlivem posílení koruny za poslední rok a vlivem slábnutí globální ekonomiky by mohla inflace příští rok klesnout příliš.
Pavel Sobíšek
Petr
Dobrý den, myslíte si, že ČNB rozhodla správně, když snížila sazby, nebo měla zvolit spíše vyčkávací taktiku a počkat na konec září?
Myslím, že po svých silných prohlášeních proti nadhodnocené koruně nemohla ČNB rozhodnout jinak než snížit úrokové sazby již teď. Jinak by u investorů "ztratila tvář".
Pavel Sobíšek
Mirek
Dobrý den, co říkáte na názor chránit si úspory rychým nákupem US dolarů? Že USA mají recesi už za sebou a kurs už padat nemůže? děkuji
UniCredit Group předpokládá v nejbližším roce mírné zhodnocení USD proti EUR i CZK. Nicméně v úvahu bych vzal i aspekty 1) nedávat všechny vejce do jednoho košíku 2) jaký produkt v USD zvolit, aby prostředky jen neležely na nízkoúročeném účtu, a 3)transakční náklady.
Pavel Sobíšek
silná koruna
Dobrý den, myslíte si, že koruna dosáhne někdy očekávané hranice 12 korun za dolar?
Pochybuji, že se tak stane v horizontu pěti let. Ale do roku 2100 je možné všechno.
Pavel Sobíšek
Jirka
Dobrý den, uměl by jste si tipnout, jaký bude kurz české koruny k Euru, až budeme jako země přecházet na Euro ? (21, 20, pod 20,- Kč/Euro ?) Děkuji
V odpovědích na tuto otázku jsem velmi konzervativní. Předpokládám spíš kurs 24...
Pavel Sobíšek
Jirka
Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na koupi akcií amerických investičních bank. Vidíte v horizontu pěti let měnové riziko při nákupu akcií v dolarech.
Měnové riziko USD proti CZK bude třeba zvažovat vždy. Americký finanční sektor je v krizi a ta bývá příležitostí jak buďto hodně vydělat nebo hodně prodělat.
Pavel Sobíšek
Ivan
Dobry den, domnivam, se rozhodnoti CNB povede k hyperinflaci a realitni bubline, ktera po splasknuti privede velky pocet lidi do financnich potizi. Chtel jsem se zeptat, zdali v soucasnem svete existuje nejaka centralni banka, ktera po vzrustu (oficialni!) inflace na hodnotu x% snizi uroky na hodnotu mensi nez (x/2)%? Druha otazka, kdybyste byl v soucasne vlade, jak byste tento krok CNB komentoval a vysvetlil verejnosti? Dekuji.
ČNB se zřejmě dívá víc dopředu a tam vidí naopak výrazný pokles inflace. Nevylučuji, že má pravdu. Kdybych byl ve vládě, kroky ČNB bych zásadně nekomentoval, protože to vládě nepřísluší.
Pavel Sobíšek
Kotlán
Slyšel jsem včera pana Kotlána, který říká, že na 99 procent bude koruna za dva roky ještě silnější vůči euru než dnes. Jaký je Váš názor? A dokázal byste predikovat, za jakých okolností a o kolik bude silnější/slabší než dnes. Děkuji
Podle naší prognózy by se kurs EUR/CZK od současného neměl příliš lišit. Rozdíl mezi Viktorem Kotlánem a mnou je také v tom, že já komunikuji z pozice analytika a on z pozice ředitele asset managementu.
Pavel Sobíšek
Karel
Dobrý den, předně bych rád řekl, že nevěřím v tak silný účinek koruny na ceny, jak nám předhazuje ČNB. Pokud budeme jednat podle této logiky, pokud koruna oslabí, zvýší ČNB opět úrokové sazby? Má tato politika smysl? Není lépe v současnosti nechat úrokové sazby stabilní a nevnášet do ekonomiky tak ohromnou nejistotu ohledně nastavení sazeb? Nemáte pocit, že ČNB spíše vyhověla exportérům? Což mne příliš netěší:-) díky za názor a hezký den, Karel
Vliv kursu CZK na cenovou úroveň je v naší ekonomice podstatný. Já myslím, že ČNB jednala v prvé řadě v souladu se svou predikcí inflace za rok až rok a půl. Pro exportéry je snížení sazeb o čtvrt procenta slabou, téměř neviditelnou náplastí.
Pavel Sobíšek
Stavitel
Sledujete, co se děje z Orco? Není to příznak, že krize ve velkém dorazila i k nám? Řetězec reality - banky - lidi je z dalších zemí známý...
V době zpomalující ekonomiky je logické, že developeři musejí korigovat své expanzivní plány. S hypoteční krizí v USA bych ale nesrovnával. Z toho, co vím, je tamní situace mnohem, mnohem horší.
Pavel Sobíšek
Tereza
Dobrý den, pane Sobíšku, koruna výrazně klesá, je to způsobeno hlavně dolarem, nebo má na tom lví podíl včerejší rozhodnutí ČNB?
Myslím, že proti koruně začalo působit více faktorů. jedním z nich je rozhodnutí ČNB, ale dalšími jsou 1) vstup do fáze, kdy jsou investoři citlivější na rozdíly mezi úroky jednotlivých měn (CZK 3.50%, EUR 4.25%) a 2) dlouhodobě platná negativní korelace mezi vývojem USD/EUR a EUR/CZL (když dolar posiluje, je to pro korunu vůči euru negativní).
Pavel Sobíšek
Brabcik
Dobrý den, Nemyslíte si, stejně jako já, že krok ČNB byl zbytečný, protože akorát zvýší inflaci, ale kurz koruny ovlivní jen velmi krátkodobě? Kam až odhadujete korekci po snížení sazeb a kdy koruna podle Vás zase zpět najede do posilování.
Zatím nesdílím obavu ze zvýšení inflace během příštího roku, kdy dorazí účinek tohoto zvýšení sazeb ČNB. Ostaní viz předchozí odpověď.
Pavel Sobíšek
saxooo
Mám zato, že zisky nadnárodních společností a bank přímo vnášejí inflaci, neboť tento zisk je úročen již mimo teritorium ČR. Jaký máte na věc názor Vy???
Pod pojmem inflace je zpravidla myšlena inflace spotřebitelská. Tak ji chápe ČNB, zaměstnavatelé a odbory při jednání o mzdách, vláda při rozhodnutích o valorizaci důchodů. Spotřebitelská inflace nemá se zisky nadnárodních společností mnoho společného. Nevím, jestli jsem pochopil podstatu vaší otázky.
Pavel Sobíšek
Romana
Jaký podle Vás bude vývoj inflace, HDP a kurzu koruny v následujících třech letech, tedy do roku 2010 včetně?
Dovolím si Vás odkázat na webové stránky UniCredit Bank, kde zveřejňujeme produkt "Czech Economic Quarterly". V něm byste měla nalézt odpovědi na Vaše otázky. Jen poznamenám, že nové vydání plánujeme v půli září.
Pavel Sobíšek
Markéta
Dobrý den, nepročítala jsem celou diskusi, možná už se někdo zeptal... Myslíte, že se snížení sazby projeví na ceně hypoték a úvěrů na bydlení? Když, tak v jaké výši a kdy asi? Řeším hypotéku, tak nevím, jestli čekat. Děkuji.
Otázka na cenu hypoték dosud nepadla. ČNB svými sazbami může ovlivnit hlavně krátké fixace úroků, zatímco ty delší budou spíš ve vleku dění v eurozóně. Myslím, že se otvírá prostor, aby šly sazby hypoték v nejbližších měsících mírně dolů, krátké fixace ale asi víc než dlouhé.
Pavel Sobíšek