hyundai nošoviceV nošovické továrně firmy Hyundai se už vyrobilo několik zkušebních aut. Stavební část výrobních objektů nošovické továrny je totiž prakticky hotová. "Výrobní haly jsou dokončeny, výrobní technologie nainstalována, v současné době probíhají provozní zkoušky a testy zařízení. Výsledkem zkoušek a testů je několik desítek hotových aut, která však nemohou být uvedena do běžného provozu na komunikacích, a proto budou zlikvidována," uvedl mluvčí firmy Petr Vaněk s tím, že devět automobilů budou využívat ke svému výcviku moravskoslezští hasiči. Zbytek bude sešrotován.

Chybí povolení 

Se spuštěním zkušebního provozu počítá automobilka nejpozději v říjnu. Továrně však zatím chybí finální stanoviska některých úřadů i dodatečné povolení změn pro výstavbu lakovny, řekl ČTK Vaněk.

Čtěte více zpráv o firmě Hyundai

Hyundai zatím získal takzvané integrované povolení stanovující limity provozu z hlediska životního prostředí. Tento dokument nabyl právní moci začátkem srpna. Vydání dodatečného povolení změn stavby lakovny, která byla podle Ekologického právního servisu postavena protizákonně, Hyundai očekává podle Vaňka ve druhé polovině září.

"Konečným krokem bude vydání povolení zkušebního provozu, na jehož základě může být zahájena zkušební výroba. Vydání tohoto konečného povolení očekáváme na přelomu září a října letošního roku," řekl ČTK Vaněk. Slavnostní zahájení sériové výroby Hyundai plánuje v dubnu 2009. V první fázi chce Hyundai v Nošovicích vyrábět 200 tisíc vozidel ročně, plná kapacita bude znamenat výrobu o 100 tisíc vyšší.

Černá stavba se už nestaví 

V rozporu s vydaným stavebním povolením začala v nošovickém areálu také výstavba subdodavatelské firmy Hysco. Stavba závodu nyní podle Vaňka stojí, protože se čeká na dodatečné vydání stavebního povolení. Přerušení výstavby údajně nezpůsobí výrobě automobilů zásadní problém. "Než se postaví, jeho kapacita bude nahrazena ze Hysco v Žilině," vysvětlil Vaněk. Automobilka Hyundai zatím přijala do pracovního poměru 1350 lidí, převážně Čechů. Z cizinců firma zaměstnala nejvíce Slováky (28) a Korejce (22). Hyundai v současnosti přibírá pracovníky pro druhou směnu, kterou plánuje spustit v březnu příštího roku. Postupně by měla firma nabrat až 3500 pracovníků.

Do konce července největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor v Nošovicích prostavěla necelých 600 milionů z celkové částky 1,1 miliardy eur. V českých korunách vynaložil na výstavbu 14,6 miliardy korun, z toho 6,6 miliardy stála stavební část. Rozjezd zkušební výroby si podle Vaňka vyžádá celkem 900 milionů eur (přibližně 21,6 miliardy korun).