burza-USA__192x128_.jpgAmerické akcie ve čtvrtek znovu oslabovaly, před koncem obchodování se nastal zvrat a kurzy se začaly poměrně rychle zvyšovat. Impulzem k prudké změně se stala zpráva, že americká investiční banka Lehman Brothers začala jednat se zájemci, kteří by ji koupili.

Index Dow Jones vzrostl o 1,46 procenta na hodnotu 11.433,71 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,38 procenta na 1249,05 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 1,32 procenta na 2258,22 bodu.

Povel k okamžité změně trendu dala zpráva listu The Wall Street Journal, který na svých internetových stránkách krátce před koncem obchodování vydal zprávu, že zájem o Lehman Brothers má několik institucí. Vážně podle listu vypadají jednání s finančním ústavem Bank of America.

Čtěte také

K růstu akcií přispěl i další pokles cen ropy, která se nyní pohybuje v blízkosti 100 dolarů za barel. To je nejnižší hodnota za posledního zhruba půl roku. Z toho důvodu vzrostly zejména akcie firem, které jsou na cenách ropy přímo závislé, což jsou třeba aerolinky.

O více než 11 procent vzrostly akcie největší americké automobilky General Motors, a to na základě dohadů, že Washington by mohl zorganizovat finanční pomoc americkým automobilkám. Akcie Fordu si připsaly zisk téměř pět procent.

Na devizových trzích pokračuje v růstu dolar, který je na zhruba ročním maximu vůči koši měn a k euru.