Alitalia, logoPlán na záchranu italské letecké společnosti Alitalia navržený konsorciem CAI již získal podporu všech odborových svazů. Byla tak odstraněna hlavní překážka pro zachování podniku, který se zdál být odsouzen k likvidaci. Většina odborových svazů podpořila záchranný plán již minulý týden. V pondělí se k nim připojily i zbývající dva svazy SDL a AVIA zastupující palubní i pozemní personál, napsala agentura Reuters.

Více k podniku Alitalia

Italská vláda v srpnu pozměnila bankrotový zákon, aby umožnila záchranu aerolinek. Podle plánu pak aerolinky na konci srpna požádaly o ochranu před věřiteli. Konsorcium 16 italských podnikatelů má koupit hlavní část osobní přepravy aerolinek očištěnou od dluhů, poskytnout jí kapitálovou injekci ve výši jedné miliardy eur (24,4 miliardy Kč) a vytvořit z ní menší leteckou společnost. Podle dřívějšího oznámení konkurzního správce by nová společnost mohla začít létat 15. října. Další části aerolinek, včetně pozemních aktivit a nákladní divize, mají být prodány nebo zlikvidovány.

NOVĚ! Čtěte blogy na iHNed.cz

Air France koupí podíl Alitalie

CAI také plánuje vstup zahraničního partnera do nové Alitalie. Zatím jsou nejčastěji zmiňovány společnosti Lufthansa a Air France-KLM. Představitelé Lufthansy se v pátek setkali se zástupci odborů, aby s nimi projednali plán na získání minoritního podílu v Alitalii. Air France-KLM pak oznámila, že je připravena koupit v restrukturalizované Alitalii minoritní podíl.